FairTrade

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken

Fair Trade is een manier van zaken doen; eerlijke handel. Het is gebaseerd op het idee dat er een eerlijke prijs is voor spullen wordt betaald. Door een eerlijke prijs te betalen voor goederen kunnen de mensen die die spullen leveren, zelf zorgen voor betere leefomstandigheden en een meer duurzame manier van werken. Op deze manier is het ook een vorm van hulp die vooral belangrijk is voor arme delen van de wereld.

Max Havelaar

Er zijn verschillende organisaties die een rol spelen bij het opstellen van regels en het controleren van die regels. Je hebt bijvoorbeeld de Europese en de Wereldwijde Fair Trade Organisations (EFTO en WFTO) die regels opstellen. In Nederland is Max Havelaar de belangrijkste organisatie voor het controleren van die regels. 

Fair Trade kleding (dat waren toch bananen?)

Fair Trade is vooral zichtbaar in de landbouw. Dat is ook de reden waarom veel mensen Fair Trade vooral kennen van landbouwproducten zoals bananen en cacao (chocolade). Maar veel grondstoffen voor kleding zijn ook landbouwproducten; katoen is verreweg de grootste in dat rijtje. Vandaar dat er ook steeds meer aandacht komt voor Fair Trade kleding.

Hoe werkt dat?

 In de kleding van watMooi kun je op verschillende manier Fair Trade tegenkomen:

  • kledingmerken die Fair Trade katoen gebruiken voor hun kleding
  • kleding die helemaal is gemaakt volgens Fair Trade richtlijnen
  • kledingmerken die directe samenwerking aangaan met organisaties (bijvoorbeeld coöperaties van boeren)
  • kledingmerken die hun manier van werken koppelen aan de principes van Fair Trade

Bekijk eerlijke mode op watMooi

Is Fair Trade ook goed voor het milieu?

Nee, Fair Trade is niet direct gekoppeld aan een beter milieu. Toch heeft Fair Trade een grote invloed op het milieu. Dat komt doordat een eerlijke prijs mensen in staat stelt om beter en voorzichtiger met het milieu omgaan. Veel organisaties stellen het ook als eis dat een deel van het extra geld dat door de Fair Trade prijzen wordt verdiend, wordt gebruikt voor projecten die moeten zorgen voor een beter milieu.

Is Fair Trade duur?

De eerlijke prijs is vrijwel nooit de allerlaagste prijs. Kleding makers proberen (onder druk van de consumenten die hun producten kopen) altijd de laagst mogelijke prijs te bedingen. Grote (vooral westerse) bedrijven kunnen door hun grootte goed onderhandelen en dwingen daarmee kleine leveranciers tot prijzen de lager zijn dan de afgesproken Fair Trade prijzen. 

De grondstoffen zijn daarmee dus duurder van niet Fair Trade producten. Maar dat hoeft niet te betekenen dat jij heel erg veel meer moet betalen voor jouw kleding. Het aandeel van de grondstoffen in de totale prijs is vaak maar heel klein. In een t-shirt van bijvoorbeeld €30, is de prijs van de ruwe katoen minder dan 1 euro. De prijs van Fair Trade katoen zou voor dat zelfde t-shirt maar 12 cent extra bedragen. Een kleine prijs om een groot verschil te maken.

Toch kan het nog wel beter. Er wordt nog wel gezocht naar betere manieren om het geld bij de boeren en fabrieken terecht te laten komen. Door de manier waarop handel en heffingen en belastingen werken, wordt die 12 cent uiteindelijk toch vaak nog een paar euro. Dat verschil gaat onder andere naar heffingen en belastingen die altijd 'boven op' de basisprijs komen.