Wol
Wol komt van een schaap (dat wist je al). Wol is een natuurlijk product en bij het groeien hoeven geen chemicaliën gebruikt te worden. Alles wat een schaap nodig heeft is voldoende gras en ruimte om te lopen.
Wollen stoffen zijn heel erg goed goed in het vasthouden van vocht: ze kunnen tot 30% van het eigen gewicht in vocht vasthouden, zonder nat aan te voelen! Aan de andere kant houdt wol waterdruppels heel goed tegen; ideaal dus voor jassen en sportkleding. Ook kan het goed tegen zonlicht, vlammen en is het niet statisch. En natuurlijk erg lekker warm.
wist je dat vilt gemaakt wordt van wol? De haren worden dan allemaal door elkaar gehusseld en met zeep bewerkt zodat ze in elkaar blijven haken
Wol is supersterk maar als je het wast, heeft het wel een beetje extra aandacht nodig. Lees meer over het wassen en mooi houden van wol.
Inhoud
voor- en nadelen
Wol heeft dus heel veel goede, nuttige eigenschappen. Ook heeft het in principe niet veel extra nodig om te groeien. Minder goed is dat tegenwoordig veel medicijnen worden gebruikt om zoveel mogelijk wol te krijgen van een schaap, en dat schapen doorgefokt worden om zoveel mogelijk huidplooien met wol te produceren. In die huidplooien gaan vaak ongedierte zitten die allerlei ziektes veroorzaken. Om dit tegen te gaan, worden de schapen behandeld met chemicaliën.
Gelukkig komt er steeds meer biologische wol op de markt: wol van schapen die gewoon in de lente worden geschoren en niet behandeld worden met chemicaliën en onnodige medicijnen. Voor biologische wol worden ook eisen gesteld aan de leefomgeving van de schapen: ze grazen op land dat zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen wordt onderhouden. Ook wordt de wol van deze schapen verder op milieuvriendelijke manier verwerkt: geen schadelijke verfstoffen, en ook voor de rest geen schadelijke chemische stoffen. Kortom, biologische wol is fijn om te dragen, en niet schadelijk voor het milieu en jouw huid.
Bekijk alle kleding van alpacawol op watMooi
wol bij watMooi
Bij watMooi wordt zo veel mogelijk verantwoorde en milieuvriendelijke wol verkocht. Er is helaas nog geen keurmerk voor biologische wol, maar er wordt bij inkopen absoluut op gelet dat de wol verantwoord is!
Jij kan bij het kopen van je dikke wintertrui of mooie mantelpak er op letten dat de wol die gebruikt wordt verantwoord is, en er anders bij de verkoper naar vragen.
De wereld zou een stuk diervriendelijker zijn als iedereen biologische wol zou gebruiken!
Bekijk duurzame wol op watMooi
gebruik
Wol wordt al duizenden jaren gebruikt om kleding van te maken. Wol en het houden van schapen is een belangrijke rol gaan spelen bij de overgang in de cultuur van jagers naar een landbouw bestaan in de prehistorie. In Nederland heeft Tilburg zich in de middeleeuwen ontwikkeld als de wolstad. Nederland speelt tegenwoordig in de wereldwol productie geen rol. In de wereld zijn momenteel Australië (75%) en zuidwest Engeland de grootste wol producenten.
wat betekent het voor de schapen?
Het is niet noodzakelijk om schapen te scheren. De natuur regelt zelf afhankelijk van de temperatuur hoe dik de vacht van het schaap moet zijn. Voor een land als Australie die zo’n twee miljard euro aan inkomsten per jaar verdient aan de wol, staan er veel belangen op het spel. Het schaap en zijn wol wordt gezien als ‘product’. Dit heeft tot gevolg dat schapen hardhandig worden behandeld en worden gefokt om zoveel mogelijk wol van een schaap te verkrijgen.
Schapen lopen door het scheren verwondingen op en doordat zij gefokt zijn met meer huidplooien om meer wol te produceren ontwikkelen zij veel ongemakkelijke huidziektes. Er worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt om het schaap te beschermen tegen parasieten. In Australie, waar kuddes uit duizenden dieren bestaan, is nauwelijks zorg voor de afzonderlijke dieren. De schapen worden geschoren op momenten dat de wolprijs het hoogste is. Dit kan dus ook vlak voor de winter gebeuren. De internationale dierenrechten organisatie Peta (People for the Ethical Treatment of Animals) eist dat schapenhouders andere methoden gebruiken. Voor een zeer interessante en informatieve film klik op de volgende link: http://www.peta.nl/feat/pink_wool.asp
Let op, in deze film toont de zangeres Pink hoe de schapen in de Australische wolindustrie lijden. Deze video kan schokkend zijn.
alternatief
Voor de duurzaam ondernemende kledingindustrie is er biologische wol. Bij biologische schapenhouderijen kunnen dieren naar buiten en wordt de wol van het schaap alleen in de lente geschoren. Het schaap wordt niet behandeld met bestrijdingsmiddelen. Helaas is er nog geen certificering voor deze wol.
Bekijk duurzame wol op watMooi