Oeko-tex

Uit watMooi Wiki
(Doorverwezen vanaf Ökotex)
Ga naar: menu, zoeken

Oeko-tex (Ökotex) is een van oorsprong Duitse organisatie die een streng beleid voert tegen schadelijke stoffen in textiel. Oeko (Öko) staat voor Eco, en Tex slaat op textiel. Ecotextiel dus! Oeko-tex is in 1992 opgericht, omdat er in die tijd veel nieuws was over schadelijke chemicaliën in textiel en kleding.

Okotex100 logo.jpg

Om hier wat tegen te doen, en te bewijzen dat kleding ook zonder schadelijke stoffen gemaakt kan worden, is de Oeko-tex100-standaard gemaakt. De eisen in deze standaard zijn erg streng, en worden ook streng gecontroleerd.

textile ecology

De Oeko-tex-regels richten zich op de verschillende 'stadia' van textiel. Ze noemen die 4 samen de 'textile ecology' en ze maken onderscheid tussen de 'production ecology', de 'human ecology', de 'performance ecology' en als laatste de 'disposal ecology'.

bij het begin

Ze beginnen dus bij het begin: het produceren van textiel. Oeko-tex gaat hierbij verder dan de meeste keurmerken, want ze letten niet alleen op chemicaliën en verstandig met water omgaan, maar ook de hoeveelheid herrie en stoffigheid in een fabriek.

voor mensen

Bij 'human ecology' gaat het om de invloed van de chemicaliën en andere stoffen die gebruikt worden in kleding, op de gezondheid en het welzijn van de consument, en dragers van die kleding. Op deze 2 stadia van textiel is de Oekotex-100 standaard van toepassing. Er wordt dus gelet op schadelijkheid van de textiel voor de arbeiders en de consumenten, en ook wordt er goed gecontroleerd dat arbeiders prettig en gezond kunnen werken.

andere stadia

De andere twee stadia van textiel, volgens Oeko-tex, zijn 'performance ecology' en 'disposal ecology'. Hierbij gaat het om de prestatie van de textiel, dus hoe lang het meegaat, maar ook hoe bijvoorbeeld het wassen van kleding invloed heeft op het milieu. Als je een trui vaak moet wassen, of veel wasmiddel moet gebruiken om het schoon te krijgen, is het minder milieuvriendelijk dan als je het op lage temperatuur en met weinig wasmiddel schoon kan krijgen.

Bij 'disposal' gaat het over wat te doen als de kleding wordt weggegooid. Kan het worden gerecycled? Als het in de grond terecht komt, op een vuilnisbelt, is het dan schadelijk? Al met al gaat het er bij Ökotex om, dat kleding zo min mogelijk schade oplevert: zowel aan de mensen als voor het milieu.

veel ervaring

Het goede van Oeko-tex is dat ze al veel ervaring hebben; ze zijn al bijna 20 jaar actief. Ook voeren ze veel controles uit bij de bedrijven die het Oeko-tex label hanteren. Zo blijft de kwaliteit goed, en weet de consument, jij dus, zeker dat de kleding ook echt gezond is.

Het is voor kleine merken, of startende bedrijven wel lastig om te beginnen met Oeko-tex. Het kost erg veel tijd en ook geld om alle stappen in de productie te laten voldoen aan eisen die worden gesteld.

bij watMooi

watMooi ziet graag kleding met dit keurmerk. Als je op een kledingstuk het Oeko-tex label vindt, betekent dat dat kledingstuk vrijwel helemaal zonder chemicaliën is gemaakt, en dat het niet schadelijk is voor je huid. Ook weet je dan, dat de mensen die die kleding hebben gemaakt, in veilige en gezonde omstandigheden hebben gewerkt. Voelt goed, he?