Duurzame mode

Uit watMooi Wiki

Ga naar: menu , zoeken

Mode heeft veel gezichten

Mode is is bijzonders; het maakt mensen mooi en blij; kleding zegt iets over wie je bent.

Mode is overal en we gebruiken met z'n allen heel veel t-shirts, broeken, jurkjes en andere kleding. Dat betekent dat elke verbetering een enorm groot effect heeft. En helaas kan de kledingindustrie wel wat verbetering gebruiken: je hebt vast wel eens verhalen gehoord over sweatshops en kinderarbeid of de verwoestende effecten van katoen op de natuur. Het goeie nieuws is dat er een grote verandering bezig is: modemerken stappen over op biologisch katoen, fairtrade verandert de manier waarop mensen in arme landen werken. Die verandering heet duurzame mode.

wat is duurzame mode?

Duurzaamheid is een heel breed begrip; het wordt veel gebruikt en ook veel misbruikt. We hebben hier geen mooie definitie voor, maar we willen op deze website wel laten zien wat het kan betekenen op het gebied van mode. Het gaat volgens ons over kleding, accessoires en sieraden die worden gemaakt met respect voor het milieu, dieren en de mensen die het maken.

meer dan één antwoord

Hoe een duurzame gedachte uitgevoerd wordt, verschilt per merk. Sommige merken letten heel erg op hun materialen, bijvoorbeeld biologisch katoen, terwijl andere merken het juist belangrijk vinden dat er wordt gewerkt onder goede arbeidsomstandigheden en voor een eerlijk loon.

het begint met de materialen

Het materiaal dat wordt gebruikt om je kleding te maken kan veel verschil maken. Duurzame materialen belasten het milieu zo weinig mogelijk en vereisen weinig energie om te verwerken. bekijk het overzicht van materialen...

van plantage tot kledingrek

Het maken van een kledingstuk bestaat uit meer stappen, meer landen en meer mensen dan je denkt. Al deze stappen samen (de hele productieketen) bepalen of iets echt duurzaam is of niet.

In elke stap kijken we naar twee dingen. Als eerste: de mensen; kunnen mensen veilig werken, krijgen ze een eerlijk loon? Daarnaast naar het milieu; hoe zit het met gevaarlijke chemicalien, wat gebeurt er met het afval, hoeveel energie is er nodig etc. lees meer over hoe duurzame mode wordt gemaakt...

zeker weten

Veel modemerken hebben hun hoofdkantoor in het westen, terwijl heel veel kleding en stoffen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika gemaakt worden. Soms is er dus ook wel wat controle nodig; daarom zijn er verschillende keurmerken en manieren van certificering in het leven geroepen.

Bekijk duurzame mode op watMooi

bekijk het overzicht van keurmerken...

Persoonlijke instellingen
watMooi