Categorie:Productie

Uit watMooi Wiki

Ga naar: menu , zoeken

Wikicollage4 production.jpg

De manier waarop iets wordt gemaakt, kan een groot verschil maken. Zo kan een kledingstuk van hetzelfde materiaal door de productmethode heel slecht voor het milieu zijn of juist heel weinig belasting voor met milieu geven.

stap voor stap

Voordat een t-shirt bij jou in de kast ligt, moeten er flink wat stappen worden doorlopen:

respect voor het milieu

Er zijn verschillende manieren waarop kleding gemaakt kan worden. De kledingindustrie in het algemeen is een behoorlijk vervuilende industrie, en er wordt erg veel water en energie gebruikt. Daarom werken sommige ververs en spinners met een zogenaamd ‘gesloten watersysteem’ dat zowel water bespaart als minder chemicaliën het milieu in stuurt. Ook zijn er verfstoffen die het milieu niet of veel minder belasten dan normale verfstoffen; bijvoorbeeld omdat ze plantaardig zijn, of omdat ze beter worden opgenomen door het textiel en er dus minder als afval achterblijft. 

eerlijk voor de mensen die het maken

Niet alleen de techniek maakt een verschil. Ook de manier waarop mensen worden behandeld is belangrijk. Krijgen ze een eerlijk loon? Kunnen ze veilig werken in de fabriek en wordt het afval veilig verwerkt? En hoe zit het met kinderarbeid en arbeidsomstandigheden? Lees meer over eerlijke productie.

FairTrade is ook in de mode een steeds belangrijkere aanpak. En met succes want het stelt mensen in ontwikkelingslanden in staat om zelf hun toekomst te verbeteren.

pagina’s die horen bij: Productie

Deze categorie bevat de volgende 6 pagina’s, van in totaal 6.

Persoonlijke instellingen
watMooi