Categorie:Keurmerken

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken

Keurmerken voor duurzame mode

Aan kleding kun je niet altijd zien of het op een verantwoorde manier is gemaakt. Daarom zijn er keurmerken om je te helpen. Er zijn best veel verschillende keurmerken. Wat betekent zo'n logo?

verschillende keurmerken voor verschillende zaken

Een keurmerk of organisatie richt zich op één of meer aspecten van duurzame mode. Max Havelaar richt zich bijvoorbeeld specifiek op een eerlijke prijs voor de katoen. Fair Wear Foundation bekijkt de omstandigheden van de arbeiders en je hebt ook de ISO 14000 standaard; die richt zich juist specifiek op de milieuvriendelijkheid van het productieproces.

standaarden, keurmeesters en verenigingen

Een certificaat zegt dat een kledingstuk voldoet aan een bepaalde standaard. Deze standaarden zoals bijvoorbeeld GOTS of Okotex zijn (dikke) documenten waarin gedetailleerd staat geschreven wanneer iets 'ok' is. Dat gaat dan, omdat ze zo gedetailleerd zijn, meestal over stukjes uit het hele productieproces.

Het logo dat bij zo'n certificaat hoort, mag je niet zo maar gebruiken; daarvoor moet het bedrijf worden gecertificeerd. Zo'n keuring kan bestaan uit een controle van de boekhouding maar ook uit controleurs die de fabrieken of boerderijen regelmatig inspecteren. Deze ingewikkelde procedures zorgen ervoor dat alleen de bedrijven die écht hun best doen, ook het logo krijgen. Het nadeel is wel dat dit allemaal veel geld kost; voor veel kleinere bedrijven zelfs te veel, terwijl ze toch heel veel goed doen bij het maken van hun kleding.

Voor de kleding die jij koopt, tellen verschillende aspecten; de materialen, de mensen die het maken, het milieu, enzovoort. Vandaar dat je naast specifieke certificaten in de mode ook organisaties ziet die juist naar het hele proces kijken. Als een kledingmerk zich aansluit bij zo'n organisatie, moet het in alle stappen zorgen voor verbetering. Dat zie je bijvoorbeeld bij Made-By of People 4 Earth.

icoontjes bij watMooi

Bij watMooi kom je verschillende keurmerken en standaarden tegen die betrekking hebben op duurzame kleding; People 4 Earth, EarthAlliance, Made By, Max Havelaar, Fair Wear, SKAL, GOTS, ISO14000. Bij elk product vind je één of meer icoontjes die aangeven op welke aspecten van duurzame mode is gelet. Lees meer over de product-icoontjes en logo's die watMooi gebruikt.