Wassen en onderhoud

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken

wassen

Als je duurzame kleding koopt, wil je er er natuurlijk ook goed voor zorgen. Op deze pagina vind je informatie over hoe je je kleding zo lang mogelijk mooi houdt én over hoe je dat ook nog eens zo duurzaam mogelijk doet.

weetjes over wassen

In Nederland wordt jaarlijks zo’n honderdvijftig miljoen kilo wasmiddelen aangeschaft. Een gemiddeld gezin draait ongeveer 228 wasbeurten, gebruikt hierbij ongeveer 22 kg wasmiddel en 20 liter wasverzachter. Water is is schaars; een gemiddeld gezin gebruikt 127 liter per dag. Daarvan is 16 liter voor het wassen.

Bij kalkvrij water heb je wel tot één derde minder wasmiddel nodig.

In water zit kalk. Hoe meer kalk in het water, hoe harder het water is en hoe meer wasmiddel moet worden gebruikt. In Nederland hebben de meeste huishoudens zacht tot middelhard water. Kijk voor je eigen regio op www.nvz.nl of vraag bij het waterbedrijf in je eigen regio hoe hard het water is dat je thuis gebruikt. Als je in een regio woont waar er sprake is van hard water dan kun je ook extra (milieuvriendelijke) waterontharder toevoegen..

In wasmiddelen zitten veel stoffen die het milieu belasten. Een milieusparend wasmiddel beperkt zich tot de ingrediënten die echt nodig zijn. Het bevat geen optische witmakers. Vloeibare wasmiddelen zijn vaak meer belastend voor het milieu omdat er ook een bewaarmiddel moet worden toegevoegd. Het is wel weer makkelijker oplosbaar dan poeder (en dus werkt het sneller en heb je dus minder nodig). Bontwasmiddelen zijn nadelig omdat ze extra kleurbeschermers bevatten. Compacte wasmiddelen zijn een verbetering omdat het vulmiddel sulfaat eruit gelaten is. Het is wel belangrijk om hier te letten op de dosering:

Veel mensen gebruiken te veel wasmiddel per wasbeurt.

Wasmiddelen met een Europees Ecolabel veroorzaken minder watervervuiling en leveren minder afval op.

tips voor milieuvriendelijker wassen

Indien er lastige vlekken op het wasgoed zitten kun je die voorbehandelen met een vlekkenverwijderaar of ossengalzeep (het liefst op waterbasis) dan een voorwas te draaien. Was altijd met een volle trommel. De meeste wasmiddelen werken ook goed bij dertig graden. Dit scheelt veel energie. Let goed op de dosering van wasmiddelen en wasverzachter. Een ecowasbal (ter vervanging van wasmiddel) en magnoball (met antikalkmiddel) kunnen hierbij helpen. 

Wasverzachter is niet altijd nodig. Het wasgoed wordt hard bij het wassen doordat kalkdeeltjes tijdens het drogen op het wasgoed neerslaan. Wasverzachters voorkomen dit door te hechten aan de stof. Wasverzachter zijn niet nodig als de was in een droger droogt of buiten in de wind.

wat betekenen de waslabels?

Wasvoorschriften.gif

wol

niet doen wel doen drogen

Nooit warmer dan 30 graden wassen, niet in de week laten staan en centrifugeren vermijden. Bij wol bestaat het gevaar dat deze gaat vervilten door de blootstelling aan vocht, warmte, wrijving en druk tijdens het wassen.

De vezels vervlechten als het ware met elkaar. Een alkalisch wasmiddel vermijden omdat deze de wolvezels aantast of oplost. Wol nooit uitwringen. Niet strijken omdat de wol makkelijk schroeit door een heet strijkijzer. Stoom uit het strijkijzer maakt de wol minder veerkrachtig.

Gebruik altijd een speciaal wolwasmiddel zonder enzymen omdat de enzymen de keratine eiwitten waaruit wol is opgebouwd kunnen aantasten. Bij de handwas het wollen kledingstuk voorzichtig uitknijpen. Wol kan onder een vochtige doek worden geperst om beschadiging en vormverlies te voorkomen.

Na het wassen de kledingstukken zo goed mogelijk in vorm brengen. Als je het kledingstuk wilt ophangen, kun je ze het beste in de plooi kletsnat ophangen. Gebreide wollen kledingstukken liggend drogen om vormverlies te voorkomen.

lees meer over wol...

zijde

niet doen wel doen drogen

Gebruik geen alkalische wasmiddelen omdat dit de zijdevezels aantast. Niet te heet strijken omdat dit de vezel kan vergelen. Besprenkel het kledingstuk ook niet met water, omdat dit vlekken kan geven. Niet wringen of wrijven en niet centrifugeren. Laat zijde nooit weken in water.

Was zijde met een wolwasmiddel bij voorkeur met een snelle handwas. Met een handdoek voorzichtig het overtollige water eruit drukken. Met een lauwe strijkbout aan de binnenkant de licht vochtige zijde strijken.

Je kan het zijde kledingstuk vlak drogen op een droge handdoek. Blouses en hemden kunnen op een kledinghanger worden gedroogd. Laat zijde nooit in de zon drogen.

lees meer over zijde...

linnen

niet doen wel doen drogen

Gebruik geen wasmiddel met een optisch blauwmiddel, zeker niet bij gekleurd linnen. Niet op 90 graden wassen.

Was de linnen kleding binnenste buiten. Bij een handwas royaal water gebruiken. Strijk het bij voorkeur nog vochtige linnen op hoge temperatuur aan de binnenkant om glimmen te voorkomen. Als er naast linnen ook viscose in het kledingstuk zit, dan de strijktemperatuur matigen.

Linnen droogt van nature snel. Centrifugeer linnen liever niet of heel kort. Het linnen als het uit de wasmachine komt in vorm trekken om krimp te voorkomen. De kleding kan nat aan de waslijn worden gehangen. Niet drogen in de zon.

lees meer over linnen...

(biologisch) katoen

niet doen wel doen drogen

Was biologisch katoen niet te heet. Na de eerste wasbeurt zal de katoen wat krimpen, dat is normaal. Wees voorzichtig met het strijken van dunne stoffen omdat er een kans bestaat dat de kleding verschroeit.

Was met een fijnwasmiddel. Let erop of je te maken hebt met dikke katoen of dunne katoen. Dunne katoen is meer kwetsbaar en vraagt een wat minder intensief wasprogramma om vormverlies te voorkomen.

Let ook op de kleuren van de kleding. Je kan testen of je shirt afgeeft door met een natte doek over de kleding te wrijven. Prints op de kleding vragen vaak extra aandacht. Lees goed het wasvoorschrift van de fabrikant. Niet strijken over prints op kleding. Strijk de kleding liever aan de binnenkant.

Dit is ook afhankelijk van de fijnheid en de kleurvastheid van de stof. Sommige kledingstukken kunnen in de droger. Let op het label van de fabrikant. Dunne of kwetsbare katoenen kleding liggend drogen op een handdoek.

lees meer over biologisch katoen...

bamboe

niet doen wel doen drogen

Bamboe is erg goed in het opnemen en afvoeren van vocht. Wasverzachters verstoppen de porieën van de bamboe en maakt de stof daardoor minder goed in het verwerken van vocht.

Was het niet te heet; bamboe kan krimpen in de was.

Wassen op hetzelfde programma als katoen. Drogen aan de waslijn of in de drogen op een niet al te hoge temperatuur. Strijken is geen probleem.

lees meer over bamboe...

natuurlijke kunstvezels (viscose, Modal, Tencell)

niet doen wel doen drogen

Niet te heet wassen. Tencel kan iets krimpen als je het warm wast.

Vergeet niet dat Tencel een natuurlijk materiaal is. Dat betekent dat je het uit de buurt moet houden van vochtige plaatsen en motten.

Goed het label lezen; sommige varianten (met name de stoffen die er uitzien als zijde) kun je beter met de hand wassen. De meeste varianten kun je prima wassen op 30-40 graden.

Drogen aan de waslijn is het beste (ook voor het milieu). Sommige varianten kunnen na het drogen wat stug aanvoelen; dan helpt even in de droger met lage temperatuur en een zachte handoek.

Als je strijkt (is meestal niet nodig), gebruik dan geen stoom en zet de temperatuur op 'synthetisch'.

lees meer over Tencel, Modal...