Modal

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken

Modal is een stof die wordt gemaakt van beukenhout. Met een chemisch proces wordt houtpulp omgezet in superzachte en toch hele sterke vezels. De stof ademt heel goed en valt schitterend; het wordt daarom ook wel kunstzijde genoemd.

Model hoort, net als Tencel en bamboeviscose, bij de natuurlijke kunstvezels.

hoe duurzaam is Modal?

Beukenbos.jpg

Model wordt gemaakt van beukenhout. Dit hout wordt gewonnen in duurzaam beheerde bossen. Het heeft een aantal voordelen voor het milieu:

  • de beukenbomen groeien makkelijk en bijna alles van de boom kan worden gebruikt, dat maakt het behoorlijk efficiënt waardoor en maar weinig water nodig is (veel minder van voor katoen bijvoorbeeld).
  • de vezels worden gemaakt in een fabriek en dat betekent dat er mooie gladde vezels uitkomen, zonder onzuiverheden, makkelijk kunnen worden verwerkt. Zo is het verven van Modal veel makkelijker dan bij katoen of andere natuurlijke vezels. Dat betekent weer: minder energie en minder chemicaliën bij de verwerking.
  • het is een hele sterker vezel die beter kleur behoudt en beter tegen wassen kan dan natuurlijke vezels. Het gaat dus langer mee.

Toch heeft Modal ook nadelen. Die zitten met name in de manier waarop Modal wordt gemaakt: daar zijn namelijk flink wat chemische stoffen en energie voor nodig. De maker van Model (het Oostenrijkse bedrijf Lenzing) doet wel z'n best om die problemen te beperken door zorgvuldig om te gaan met het afval dat overblijft. Dat het nog beter kan, blijkt uit een ander stof die hetzelfde bedrijf heeft gemaakt: Tencel.

wat voor kleding levert dat op?

Modal is een hele zachte stof die soepel valt. Het lijkt echt een beetje op zijde, maar dan net zo praktisch als katoen: je kunt het gewoon wassen. Modal neemt beter vocht op dan katoen en dat merk je als je het draagt: het voelt minder zweterig of plakkerig.

Bekijk kleding van Modal op watMooi