Natuurlijke kunstvezels

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken
Tencel

In duurzame mode worden veel kunstmatige (door mensen gemaakte) vezels gebruikt. Dat klinkt niet echt natuurlijk, maar soms is het toch een duurzamer alternatief.

Natuurlijke kunstvezels worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen: planten, bomen. Er zijn heel veel verschillende manieren om deze vezels te maken, maar in alle gevallen wordt het natuurlijke materiaal eerst helemaal afgebroken. Je houdt dan het basismateriaal over (cellulose) waar planten en bomen van zijn gemaakt. Van deze "soep" wordne dan weer nieuwe draden gemaakt en die worden dan weer geweven to stoffen.

duurzamer

Dat sommige kunstvezels duurzamer zijn dan vezels die gewoon in de natuur groeien, heeft een paar oorzaken. Het komt onder andere doordat het bewerken van natuurlijke vezels (zoals katoen, hennep, bamboe) heel veel energie kost; je moet het schoonmaken, zachtmaken, mooimaken enzovoort. Ook zijn kunstvezels vaak makkelijker te verven zodat er minder verf nodig is.

De meest-gebruikte natuurlijke kunstvezels zijn:

goede eigenschappen

Omdat de vezels in een febriek worden gemaakt, zijn ze vaak heel glad en gelijkmatig. Daarom voelen dit soort stoffen heel zacht aan en hebben ze vaak hele goede eigenschappen voor kleding (warm, vochtregulerend enzovoort).

niet altijd beter

Viscose is zeker niet altijd beter. Veel viscoses worden gemaakt met gebruik van veel chemicaliën die schadelijk zijn voor mensen en voor het milieu. 

goede alternatieven

Gelukkig zijn er goede alternatieven. Een mooi voorbeeld hiervan is Tencel. Deze stof wordt veel milieuvriendelijker geproduceerd dan veel andere kunstvezels. Tencell is een vezel dat is vervaardigd van cellulose die wordt verkregen uit houtpulp. De cellulose komt van eucalyptushout uit een herplantingsproject met het Europese keurmerk PEFC en het internationale keurmerk FSC. Het unieke aan het productieproces is dat het plaats vindt in een gesloten kringloop systeem wat de gebruikte middelen tot 99,6% hergebruikt.