Tencel

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken
Logo Tencel.jpg

Tencel is nieuw en erg populair bij duurzame ontwerpers. Het voelt heerlijk zacht en is toch heel sterk. En het is ook nog duurzaam... wat wil je nog meer?

Tencel is een merknaam van een natuurlijke kunstvezel die Lyocell heet. Tencel wordt gemaakt van eucalyptusbomen. Voor Tencel wordt het hout gehaald uit speciaal beheerde, duurzame bossen (het begint dus al goed!). De bomen worden gekapt, de bast wordt verwijderd, en dan worden de kale stammen in hele kleine stukjes gehakt, ongeveer ter grootte van een postzegel. Al die snippers komen dan in een grote bak terecht samen met een chemische stof dat er voor zorgt dat de snippers oplossen en een vloeistof vormen.

Tencel is zo milieuvriendelijk dat het het Europese Ecolabel heeft gekregen!

Die vloeistof wordt vervolgens door een spinneret, dat is een soort douchekop, geperst, waardoor lange draden onstaan. Die draden worden vezels door ze weer door het chemische goedje te halen. Hierna worden de draden meestal in kleine stukjes gehakt (lekker logisch he? Maar er is wel degelijk over nagedacht!) en worden dan tot garen gesponnen, eventueel verder bewerkt (bijvoorbeeld zachter gemaakt) en dan is het klaar om gebruikt te worden!

slim gesloten systeem

Het goede nieuws van Tencel is dat de chemische producten die worden gebruikt, vrijwel volledig (tot wel 99,6%!) opnieuw worden gebruikt; het komt dus niet bij het afval (of in de natuur) terecht. En het afvalwater dat wel vrijkomt, is onschadelijk. Bovendien komt de oorspronkelijke grondstof, hout, uit een verantwoord beheerd bos met FSC keurmerk dat staat voor verantwoord bosbeheer.

Voor een mooi en egaal uiterlijk dienen vezels altijd gebleekt te worden. Voor Tencel is een proces van volledig chloorvrij bleken ontwikkeld. Aan het unieke productieproces werd de Europese Prijs voor het Milieu toegekend door de Europese Unie.

Bekijk kleding van Tencel op watMooi

mooi materiaal

Tencel voelt fantastisch aan. Het is niet plakkerig omdat het vocht makkelijk afvoert en voelt daardoor koel aan. Tencel is zo zacht als zijde en net zo sterk als polyester.

Een mooie eigenschap van Tencel is dat vocht zo goed in de vezel wordt opgenomen dat bacteriën zich niet thuis voelen in Tencel. Dat maakt het dus heel geschikt voor stoffen die je dicht op je huid draagt.

Je kunt Tencel wassen en drogen op dezelfde maniet als katoen. Lees de wastips voor Tencel.

Tencel bij watMooi

In de webshop van watMooi vind je verschillende kledingstukken die met Tencel gemaakt zijn. We vinden het mooie uiterlijk en het draagcomfort belangrijk, en dat het duurzaam is natuurlijk. Daarbij heeft Tencel het Europese Ecolabel gekregen, wat betekent dat het bewezen is dat het erg verantwoord gemaakt is!

Als je bij watMooi kleding koopt gemaakt met Tencel, weet je dat het heerlijk draagt, mooi valt en superzacht is. En je weet ook dat de kleding die je draagt gemaakt is van een erg duurzame en milieuvriendelijke stof. En de makers van Tencel zijn ook zo handig geweest, dat je je kledingstuk gewoon in de wasmachine kan wassen. Ideaal dus!