Viscose

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken

terug naar overzicht

Viscose wordt ook wel rayon genoemd, en meestal heet de stof tegenwoordig rayon viscose. Ook kom je namen als bamboe rayon of hennep rayon tegen. Deze stoffen zijn niet per sé op milieuvriendelijke manier gemaakt! Want het proces van viscose maken is, letterlijk, doordrenkt van de chemicaliën.

Eerst begint het met hout, in kleine stukjes gehakt, dat wordt opgelost in een chemisch goedje. Hier komt een soort dikke soep uit, dat wordt geperst om de meeste vloeistof eruit te krijgen, en vervolgens verkruimeld. Die kruimels worden dan samengevoegd met zuurstof en andere chemicaliën. Het product dat hierdoor onstaat, genaamd cellulose xanthate, wordt ook wel 'geel kruim' genoemd, omdat de kruimels geel zijn geworden. Deze kruimels worden weer opgelost in een chemisch goedje, waarna het na een tijdje wordt gefilterd om alle kruimelrestjes eruit te halen. De nieuwe dikke soep wordt vervolgens door een spinneret geduwd. Een spinneret is een soort douchekop met heel veel gaatjes. Zodra de viscose soep door de spinneret is gegaan en zo allemaal kleine draadjes heeft gevormd, komt het terecht in een bad van zwavelzuur. Zo krijgen de draden hun vaste vorm, en vallen ze niet uit elkaar. De draden worden uit het bad getrokken en gestretcht, zo worden ze mooi recht. Vervolgens worden ze gewassen om alle chemicaliën te verwijderen, en zijn ze klaar voor gebruik! Hieronder een plaatje waarin duidelijk wordt uitgelegd wat er nou precies gebeurt.

<plaatje viscose proces>


Viscose voelt lekker aan, en heeft een soort zijde-achtige uitstraling. Het wordt gemaakt van een natuurlijke grondstof: bomen. Het wordt veel gebruikt als voering in jasjes, omdat het zo glad is. Ook wordt het vaak gemengd met andere vezels, bijvoorbeeld wol of katoen, om die er mooier uit te laten zien. Een veelzijdige stof dus. Wat minder geslaagd is bij viscose, is de verwerking. Er worden enorm veel chemicaliën gebruikt, die vaak giftig zijn, en voor flinke brandwonden kunnen zorgen als ze in direct contact met de huid komen. Bovendien wordt er, in tegenstelling tot Tencel, niet per sé op gelet of het afvalwater (met al die gevaarlijke chemicaliën er in) niet in het milieu terecht komt! Kortom, qua chemicaliën scoort viscose nogal slecht.

Bij watMooi proberen we te letten op het gebruik van viscose: we hebben het liefste dat het niet wordt gebruikt, of dat er alternatieven worden gebruikt. Maar soms zit het toch in mooie kleding die wel goed scoren op andere punten, zoals eerlijke handel of goede arbeidsomstandigheden. Dan maken we een keuze en daarom kan je soms kleren vinden die met viscose zijn gemaakt.

Jij kunt zelf  in een winkel erop letten of er veel viscose in een kledingstuk zit. Je kan bijvoorbeeld aan jouw favoriet merk vragen of ze willen denken aan het milieu en daarvoor betere opties willen kiezen.