Bamboe

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken

Bamboe. Je hebt er vast al eens van gehoord. Het is het belangrijkste voedsel voor panda’s, wordt gebruikt in de bouw en er wordt tegenwoordig ook steeds meer bamboe kleding van gemaakt. Bamboe kleding heeft een zijdeachtig uiterlijk, en is heerlijk zacht en koel. De bamboeplant groeit erg snel, en heeft geen pesticiden nodig om gezond te blijven. Kortom: een goede keus voor duurzame kleding!

mooie plant

Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld. De plant groeit zo’n vijfentwintig meter in 50 dagen. Het is gemakkelijk te verbouwen want bamboe heeft eigenlijk alleen maar veel zonlicht nodig. De kans op misoogsten is klein. Er is geen extra water nodig bij de kweek van bamboe en doordat de bamboe zelf een anti-bacteriële stof aanmaakt, zijn er ook geen pesticiden nodig. Dit is natuurlijk hartstikke gezond voor de grond en jouw huid, want komt geen vergif aan te pas! Bovendien helpt bamboe tegen het broeikaseffect omdat het CO2 uit de lucht opneemt, en bamboe doet dit beter dan gewone bomen. Minder goed aan bamboe is dat er bij bepaalde manieren van verwerken nog chemicaliën gebruikt wordt, en dat bamboe nog niet op grote schaal verbouwd wordt. Ook worden er soms gewone bossen gekapt om er bamboe op te planten, en dat is misschien wel goed bedoeld, maar natuurlijk niet echt duurzaam.

Er zijn wel 1500 soorten bamboe, en de bamboe die gegeten wordt door panda's is een andere soort dan die waar bamboe kleding van wordt gemaakt. 

watMooi is echt een fan van bamboe kleding! Bamboe t-shirt, bamboe jurken, bamboe ondergoed watMooi heeft het in bamboe kleding. Bamboe voelt namelijk lekker aan en het houdt je heerlijk koel: wat wil je nog meer?

Bekijk kleding van bamboe op watMooi

Jij kan heel makkelijk helpen de wereld een stukje schoner en mooier te maken door bamboe kleding te kopen: er worden bij het verbouwen van bamboe geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, wat goed is voor de aarde en jouw huid!

Bamboe

Geschiedenis

Sinds mensenheugenis wordt bamboe al gebruikt in tal van toepassingen. In China zijn er plantages van zes tot negenmiljoen hectare en al eeuwenlang in gebruik. Er wordt met bamboe gebouwd, je kan er van eten en in China weten ze er zelfs bier te brouwen.

De eerste gloeilampen van Edison, gemaakt in Eindhoven, hadden een bamboe gloeidraad. Er brandt nog een lamp met een bamboedraad in het Smithsonian in Washington D.C. Een draad van bamboe is sterker dan een draad van staal met dezelfde omvang.

huidige situatie

Er zijn ongeveer 1500 soorten bamboe en grootste bamboevoorraden liggen in China, zo’n vijf miljoen hectare. De reuzenpanda die leeft van bamboebladeren wordt niet bedreigd door het gebruik van bamboe voor industriële doeleinden; de meeste industriële toepassingen worden namelijk vervaardigd van de Moso bamboe. Deze reuzensoort heeft geen bladgroei onder de vijf meter en is daarmee voor de Panda geen bron van voedsel. De Panda zoekt zijn voedsel vooral in de gebieden waar meer laaggroeiende bamboesoorten voorkomen en leeft niet daar waar de Mosoplantages zijn.

De Mosobamboe is na vijf jaar ongeveer vijfentwintig (25!!) meter hoog. Het is gemakkelijk te verbouwen en heeft eigenlijk alleen maar veel zonlicht nodig. De kans op misoogsten is klein. Er is geen extra water nodig bij de kweek van bamboe en doordat de bamboe zelf een anti-bacteriele stof maakt, zijn er ook geen pesticiden nodig. Voor de kledingindustrie kan bamboe al worden geoogst na één tot twee jaar. Bamboe kan voor het gebruik voor pulp in de kledingindustrie wel vier tot zesmaal per jaar worden geoogst waardoor de opbrengst per vierkante meter hoog is. Een moederstam maakt elk jaar nieuwe stammen aan. Het kappen van de moederstam bevordert de groei van kleinere stammen. Als je zo’n twintig procent per jaar oogst dan is het bos binnen een jaar weer aangevuld.

Bamboe helpt de boeren bij de bestrijding van bodemerosie, wind en hevige regenval. De wortels van de bamboeplant houden de grond stevig bij elkaar en hebben een positief effect op de waterstand. Met de huidige zorg voor het milieu op onze aarde lijkt de toepassing van bamboe ook in de kledingindustrie een welkom alternatief.

bamboe als duurzaam alternatief?

De grondstof bamboe kan goed milieuvriendelijk worden geproduceerd. Het verdere proces van grondstof tot kleding is echter ook zeer bepalend in hoe duurzaam en schoon het uiteindelijke product is. Er is ook kritiek omdat het productieproces van bamboe tot kleding niet altijd milieuvriendelijk is. We kunnen in het productieproces van bamboe tot kleding twee methoden onderscheiden. De eerste methode is het mechanische proces. Het hout van de bamboeplant wordt vermalen en er worden natuurlijke enzymen toegevoegd om de bamboe af te breken tot een papperige massa. Dan kunnen de natuurlijke vezels er mechanisch worden uitgekamd en worden gesponnen tot garen. Dit is hetzelfde milieuvriendelijke proces dat wordt toegepast in de productieprocessen van vlas tot Linnen en de verwerking van Hennep. Bamboetextiel dat is gemaakt met behulp van dit proces heet vaak bamboelinnen. Er is maar weinig textiel dat op deze wijze wordt gemaakt omdat het arbeidsintensief en kostbaar is.

viscose van bamboe

De tweede methode werkt anders; daar wordt de bamboe eerste opgelost en worden er vervolgens nieuwe draden van gemaakt. Zo wordt een natuurlijke kunstvezel gemaakt. Deze stoffen zijn ijzersterk en tegelijk heel glad en soepel; dat zit dus heerlijk.

Voor het maken van viscose worden de bamboe bladeren en het hout gekookt en opgelost. Voor dat oplossen worden vaak agressieve chemicaliën gebruikt die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Bamboekleding die op deze wijze is geproduceerd, wordt ook wel bamboerayon genoemd.

Bamboeviscose is dus niet altijd goed voor het milieu. Er wordt hard gewerkt aan meer milieuvriendelijke technieken. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt met gesloten systemen, zodat de afvalstoffen worden hergebruikt en niet terecht komen in het milieu. Ook gebeurt het oplossen in sommige fabrieken met natuurlijke enzymen zodat er veel minder gevaarlijke chemicaliën nodig zijn.

Bamboe laat zich makkelijk verven, waardoor er weer minder chemicaliën en water nodig zijn dan bijvoorbeeld bij katoen. Let bij de aankoop van bamboe kleding op de Keurmerken.

niet perfect maar wel beter

Volgens de National Geografic blijft bamboe milieu vriendelijker dan katoen en de uit aardolie verkregen nylon en polyester kunststofverzels. Dhr. P. van der Lugt, onderzoeker duurzaamheid bamboe bij de TU te Delft, vindt dat de de snelle groei bamboe duurzaam maakt. Mosobamboe groeit twee tot drie maal zo snel op duurzaam beheerde plantages als hoogwaardige houtsoorten teak en eiken. Dit is een niet te onderschatten milieu voordeel.

Bekijk alles over kleding van bamboe op watMooi

wassen en mooi houden

Natuurlijke Kleding die is gemaakt van bamboevezels is sterker dan kleding van bamboeviscose en kan dus iets meer hebben tijdens het wassen. Als je er goed voor zorgt, blijft kleding van bamboeviscose wel langer mooi en zacht. Lees meer over het wassen van bamboe kleding.