Linnen

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken

De linnenkast; voor sommigen de kast met al het beddengoed, voor anderen een favoriete verstopplaats voor cadeautjes. Van oudsher was het de kast waar al het linnengoed in lag; theedoeken, beddengoed, mooie handdoeken, en de zondagse tafelkleden. En die naam, de linnenkast, komt omdat die producten van linnen gemaakt waren. Linnen is een chique stof, gemaakt van vlas, die moeilijker te maken is dan wol of katoen. Het is vooral geliefd omdat het er mooi uitziet, heerlijk koel is in de zomer, en sterker is dan katoen (ideaal dus voor je zomerdekbed, maar ook voor op het strand in een jurkje!)

Linnen kan je het beste strijken als het nog een beetje vochtig is... of je laat de kreuken er gewoon in zitten! 

milieuvriendelijk linnen

Wat er zo goed is aan linnen is dat het meestal op een milieuvriendelijke manier verwerkt wordt: de planten worden vaak met de hand geplukt, er worden maar weinig chemicaliën gebruikt om van de planten garen te maken, en de meeste vlas wordt in Europa verbouwd, waar strenge milieuwetten gelden, en ook strenge sociale- en veiligheidsregels worden nageleefd.

Bovendien is het heerlijk om te dragen als het warm is omdat het heel goed vocht opneemt en van je lichaam afvoert. Wat veel mensen vervelend vinden is dat linnen zo makkelijk kreukt, en lastig te strijken is: je moet het een beetje vochtig houden door stoom of een beetje water. Ook zitten er in linnen stof meestal hele kleine “knoopjes”, zogenaamde slubs. Dit zijn kleine, natuurlijke, verdikkingen van het garen. Hoe meer slubs, hoe slechter de kwaliteit van de stof, maar het hoort wel echt typisch bij linnen. Lees meer over het wassen en mooi houden van linnen.

linnen bij watMooi

watMooi verkoopt kleding die gemaakt is van linnen; vooral zomerjurkjes en lichte bloesjes. Linnen is belangrijk voor watMooi omdat het heerlijk draagt, en relatief duurzaam is, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld normale katoen.

Jij kan bij watMooi mooie linnen kleding kopen, die je niet alleen maar heerlijk koel houden in de zomer, maar ook goed is voor het milieu. Dus je kan er modieus bij lopen, en daar de wereld een stukje mooier mee maken!

geschiedenis

opgebonden vlas

Linnen wordt gemaakt uit vezels van de vlasplant. Zesduizend jaar voor Christus was er al een vlascultuur. De Egyptenaren gebruikten in hun voedselcultuur al het lijnzaad van de vlasplant. Uit vondsten van vierduizend jaar voor Christus blijkt dat de Egyptenaren lijnzaad als voeding aan de doden meegaven. Farao’s werden voor het mummificeren in linnen doeken gewikkeld. In de afbeeldingen in de graftomben komen bloeiende vlasplanten voor. De Egyptische beschermgodin Isis werd afgebeeld met smetteloze witte linnen kleding. Ook in het Oude testament wordt op verschillende plaatsen de vlasplant genoemd. Het zijn de Romeinen die het gewas als eerste introduceren in Noord-Europa. In de middeleeuwen werd van dit gewas de meeste kleding gemaakt. Toch zijn er ook sporen dat vlas al eerder in Europa werd gebruikt. In Noord Italie zijn zo’n drieduizend jaar voor Christus lijnzaad en geweven linnen in paalwoningen gevonden.

van vlas tot kleding

Vlas is er in twee soorten: olievlas en vezelvlas. Olievlas wordt gebruikt voor de productie van o.a. lijnolie. Het vezelvlas wordt geteeld om zijn vezel. Heel lang het vlas op dezelfde primitieve wijze voorbereid als door de Egyptische vlasverbouwer uit de Oudheid. Op dit moment worden deze bewerkingen meestal mechanisch gedaan. Wat moet er allemaal gebeuren? Het vlas wordt met wortel en al uit de grond getrokken als de plant tussen de tachtig en de honderd twintig centimeter lang is, voor deze geheel rijp is. De wortel wordt meegetrokken om de vezel zo lang mogelijk te houden. Daarna wordt het vlas gerepeld. Dit is het verwijderen van de zaadbol van de stengel. Het vlas wordt niet onmiddellijk van het veld gehaald omdat het moet roten. Hierdoor wordt de pectine die het lint bindt aan de vezel verwijderd.

Vervolgens wordt het vlas plat op de akker teruggelegd en moet het worden gekeerd om een egale roting te krijgen. Dit gebeurt tegenwoordig allemaal machinaal. Na het roten kan het hout van de vezel worden gescheiden. De vezels worden vervolgens geschikt gemaakt voor het spinnen van de garens.

Kleding van linnen kan vocht makkelijk opnemen: linnen kan net als katoen zo’n twintig procent van zijn droge gewicht opnemen zonder nat aan te voelen. Linnen is sterker dan katoen en nat linnen is nog sterker. Een nadeel van linnen is dat het snel kreukt. Om het kreukherstellend vermogen te vergroten wordt linnen vaak met andere vezels gemengd. Linnen heeft een geringe warmte isolatie heeft voelt de stof op een warme dag koel aan.

milieu

De meeste vlas wordt geproduceerd in China, ongeveer twee derde van de totale wereldproductie van ongeveer 650 ton per jaar. Een derde wordt in Europa geproduceerd. Vlas is van zichzelf een relatief milieuvriendelijke vezel. De plant kan niet tegen teveel kunstmes, want dan wordt hij te lang slap. De chemische insectenverdelgers en onkruidbestrijdingsmiddelen die vroeger bij de vlasteelt werden gebruikt zijn niet meer toegestaan. Het is ook goed mogelijk om biologisch vlas te telen. Biologisch geteeld vlas wordt geheel zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest geproduceerd. In Nederland is biologisch geteelde vlas voorzien van een EKO keurmerk. Om het linnen te verdelen zijn er ook milieuvriendelijke alternatieven. Het bleken kan net als bij biologisch katoen met waterstofperoxide. Door koken kan er worden gevarieerd in de natuurlijke kleur van linnen en het verven kan met plantaardige kleurstoffen.