Hennep

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken

Hennep is misschien nog wel het meest bekend als grondstof voor wiet en marihuana, maar het is ook een steeds populairder materiaal voor kleding. Gelukkig zijn er veel verschillende soorten hennep, en is de kleding die ermee gemaakt wordt zo goed als vrij van THC, het werkzame middel van wiet. Het was vroeger, toen katoen nog niet op grote schaal verbouwd werd, al een populair materiaal om kleding, zeilen en touwen van te maken, omdat het supersterk is. Maar toen men erachter kwam dat katoen ook makkelijk te verbouwen was en mooie stoffen gaf, en dat je hennep ook als drugs kon gebruiken, is er vooral in de VS een verbod gekomen op hennep. Maar, tegenwoordig ziet men steeds meer voordelen in van hennep, en komt het weer terug in kleding.

Er zijn een hoop positieve punten aan hennep: het groeit snel, heeft eigenlijk geen bestrijdingsmiddelen nodig, kan met weinig kunststoffen tot mooie stoffen gemaakt worden, en die stoffen ademen dan ook nog en voelen lekker aan. En omdat er geen chemicaliën inzitten, is het ook nog eens goed voor je huid!

Wist je dat Amerikanen vroeger verplicht waren hennep te verbouwen? Ook de presidenten moesten er aan geloven!

Negatief aan hennep is dat er nog niet altijd verantwoord wordt verbouwd: in sommige gevallen worden bossen gekapt om plaats te maken voor hennep plantages, waarbij er niet wordt gelet op uitdroging van de grond etc. Gelukkig geldt dit voor lang niet alle hennepplantages, en wordt er vooral door kleinere boeren heel bewust en verantwoord verbouwd.

Bij watMooi wordt veel kleding verkocht die helemaal of gedeeltelijk van hennep is gemaakt. De kleding is hip en stoer, en is lekker warm en comfortabel in de winter, en heerlijk koel en zacht in de zomer. Wat zo leuk is aan hennep is dat je echt een verhaal kan vertellen; je maakt een statement met je kleding. En het is natuurlijk duurzaam en fijn om te dragen!

Wat betekent dit voor jou? Jij kan, door kleding van hennep te kopen, heel simpel en modieus helpen de wereld mooier te maken. Als er meer mensen hennep dragen, wordt de vraag er naar steeds groter, en wordt de vraag naar normale katoen minder. En dat zorgt er dan weer voor dat er minder giffen in de grond worden gestopt en op mensen losgelaten, en dat dus de wereld en de mensen gezonder worden! Dat wil jij toch zeker ook?

hennep plant

het begon zo...

Hennep is net zo oud als katoen en werd in de VS zelfs verplicht gesteld om te verbouwen. Zo zijn er meerdere Amerikaanse presidenten geweest die hennep in hun tuin hadden. Hennep werd vroeger veel gebruikt voor de zeilen en touwen van zeilschepen, en de eerste broek van Levi Strauss was van hennep gemaakt omdat het zo sterk is en lang meegaat.

Hennep kan eigenlijk overal groeien, aangezien het weinig water nodig heeft, en ook de grond hoeft niet extreem vruchtbaar te zijn. Zo werd er in Rusland, Polen, Italië en de VS hennep verbouwd. Echter, in de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw werd, voornamelijk in de VS, een streng anti-drank en anti-drugsbeleid gevoerd, waarbij ook het verbouwen van hennep werd verboden, omdat er mogelijk wiet en marihuana van gemaakt kon worden. Ook werden er steeds minder zeilen gebruikt vanwege de uitvinding van de stoommachine, waarmee stoomschepen werden gemaakt. Toen er ook nog een goedkope manier werd gevonden om katoen te verbouwen en verwerken, was het helemaal gedaan met hennep. 

De hennepplant kent duizenden varianten en heeft aparte mannelijke en vrouwelijke planten. De planten waarvan kleding wordt gemaakt moeten dan ook niet verward worden met de hennepplanten die een hoog THC gehalte hebben en die worden gebruikt voor de productie van weed of marihuana. De zaden voor de hennepteelt die is bedoeld voor industriële toepassingen staan onder wettelijke controle om te voorkomen dat er zaden worden gebruikt die hennepplanten met een hoog THC gehalte laten groeien.

geschiedenis

Schilderij zeilschip.jpg

Archeologen vonden in Colombia een stukje textiel vervaardigd van hennep, dat dateert van achtduizend jaar voor Christus. In China werd 4500 jaar geleden de hennepvezel al gecultiveerd als textielvezel en werd het zaad gebruikt als voedsel. De plant was vroeger van groot economisch belang vanwege haar sterkte, duurzaamheid en grote weerstand tegen zout, onkruid, insecten, vorst en zonlicht. Tot in de jaren ’20 werd hennepvezel gebruikt voor 80% van de kleding- en textielindustrie. Het produceren van hennep is afgenomen doordat in de negentiende eeuw productiemethoden van katoenteelt steeds goedkopere alternatieven ontwikkelden. Daarbij had de verdergaande ontwikkeling van de stoomtechniek in de achttiende eeuw tot gevolg dat de koopvaardijvloot ging varen met motoren in plaats van met zeilen gemaakt van hennep. In de jaren ’30 kwam daarbij het verbod op hennep door een streng anti drugsbeleid in met name de Verenigde Staten en andere landen. Sterke politieke beweegredenen zorgden ervoor dat veel ecologische voordelen van hennep werden overschaduwd door minder duurzame, maar economisch interessantere alternatieven.

van hennep tot kleding

Hennep wordt nu over de hele wereld verbouwd, waarbij China en India de grootste producenten zijn. De hennep waarvan textiel wordt gemaakt komt voornamelijk uit Azië. Een hennepplant is in vier maanden tijd volgroeid. De plant kan een hoogte bereiken van wel vier meter. De textielvezels worden vervaardigd uit de stengel van de plant. Er zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig tegen onkruid en schimmels door het dichte bladerdek van de hennepplant. Hennep stelt weinig eisen aan de vruchtbaarheid van de grond en heeft dus geen kunstmest nodig. De diepe wortels verbeteren de bodem. Hennep is daarmee in vergelijking met katoen en wol, een milieuvriendelijk product. Hennep wordt met een dorsmachine geoogst. Afhankelijk van het weer blijft het veertien tot eenentwintig dagen op het land liggen. Dit natuurlijke proces zorgt ervoor dat de houtdelen al gedeeltelijk van de stengels worden gescheiden zodat de vezels zichtbaar worden. Daarna wordt de zogenaamde hennepstro geperst tot balen. Bij de verdere mechanische verwerking zorgt een zogenaamde stoomexplosie ervoor dat de vezels gesponnen kunnen worden op een katoenspinmachine. Deze technologie bestaat nog niet op grote commerciële schaal.

Bekijk mode van hennep op watMooi