Biologisch katoen

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken

Katoen is heel erg belangrijk voor de kledingindustrie: kijk maar eens in de labels van je kleren, bijna alles is gemaakt van katoen! Meer over katoen.

Wist je dat katoen in het Duits Baumwolle heet? Toen katoen net ontdekt werd, werd het namelijk boomwol genoemd!

Helaas kan het verbouwen van katoen schade opleveren voor mensen en het milieu. Dat komt doordat er veel water en schadelijke chemicaliën worden gebruikt. Omdat er zo veel katoen wordt gebruikt, zijn de effecten hiervan enorm.

Katoenplant

Niet gek dus dat er op veel plaatsten wordt gekeken naar manieren om het verbouwen van katoen minder schadelijk te maken. Biologisch verbouwde katoen is de grootste verbetering van de afgelopen jaren. 

wat is biologische katoen

Biologisch katoen is gewone katoen, maar dan verbouwd zonder gebruik van kunstmatige meststoffen (kuntsmest) of bestrijdingsmiddelen (pesticiden). Genetisch gemodificeerde planten mogen niet gebruikt worden voor gecertificeerd biologische katoen.

Als katoen zonder chemicaliën wordt gemaakt, wordt er bijvoorbeeld mest gebruikt voor de planten, en wordt onkruid tegengegaan op natuurlijke manieren, zonder gif. Voor biologische landbouw gelden ook strengere regels voor het gebruik van water.  

Bekijk kleding van biologisch katoen op watMooi

katoenpluksters

watMooi verkoopt veel kleding die gemaakt is van biologische katoen, en er wordt gelet op de bijbehorende keurmerken. Zo weten we zeker dat wat we verkopen, ook echt goed is. Lees meer over keurmerken.

Wat betekent dit voor jou? Jij kan heel makkelijk meehelpen aan een gezondere aarde en mensen, door kleding te kopen gemaakt van biologisch katoen. Je helpt zo uitdroging van de aarde tegen te gaan en de gezondheid van katoenboeren en hun omgeving te verbeteren, en dat is natuurlijk wel een fijn idee!

voor- en nadelen

Pesticiden en kunstmest wordt niet voor niets gebruikt; deze stoffen zorgen voor meer opbrengst voor de boeren en minder kans op het mislukken van de oogst. Dat is welliswaar een korte-termijn voordeel (uiteindelijk gaat het ten koste van de landbouwgrond en de gezondheid van de mensen), maar in veel arme landen hebben boeren niet de luxe om aan lange-termijn-planning te doen.

Biologische boeren besparen op dure chemicalien, maar hebben wel minder katoen om te verkopen. Om te zorgen dat boeren kunnen blijven zorgen voor hun gezin en het milieu is biologisch katoen iets duurder van gewone katoen.

andere initiatieven

Om goed voor het milieu en voor je gezin te zorgen moeten boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun katoen. Fairtrade is een organisatie die wil zorgen dat boeren een eerlijke prijs krijgen en jij als consument kan zien welke katoen Fairtrade is.

Ook zijn er organisaties die kijken naar het verbeteren van 'gewone' katoen. Het bekendste voorbeeld is het Better Cotton Initiative waar veel grote kledingmerken aan meewerken.

Een ander groot nadeel dat kleeft aan katoen is kinderarbeid. In veel landen zijn kinderen gedwongen om mee te werken in de katoenteelt. Hierdoor kunnen ze niet naar school en wordt de ontwikkeling van het gebied nog meer bedreigd. Verschillende organisaties zoals de Fair Wear Foundation richten zich op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden bij het maken van katoen.

en wie let daar op?

Er zijn standaarden die beschrijven wanneer katoen biologisch mag heten. De belangrijkste is GOTS, maar ook de standaard van Textile Exchange speelt een belangrijke rol omdat veel grote bedrijven erbij zijn aangesloten. Sommige keurmerken gebruiken deze standaarden om te kijken of een merk hun logo mag gebruiken. Bijvoorbeeld: Made-By, Soil Association en IVN Naturtextil. Er zijn ook nog organisaties die controleren of stoffen echt aan de standaarden voldoen zo kun je bijvoorbeeld met logo van het Franse EcoCert of een code dan Control Union tegenkomen in je eigen kleding. 

Logogots.jpg Organic Exchange.jpg Soic Association IVN Naturtextil Made-By

wassen en onderhoud

Biologisch katoen kun je op dezelfde manier wassen en mooi houden als gewone katoen. Let op je wasmiddel en de temperatuur, dan blijkt je kleding ook bij jouw in huis duurzaam.

Of je nu kleding wil kopen van biologische katoen omdat het goed is voor het milieu, omdat je katoenboeren en hun gezin een gezonder leven gunt, of simpelweg omdat je niet anders zou willen, bij watMooi.nl ben je aan het juiste adres!

Bekijk alles van biologisch katoen op watMooi