GOTS

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken
Logogots.jpg

GOTS (Global Organic Textile Standard) is een standaard voor biologische textiel.

Een internationale werkgroep heeft deze standaard opgesteld zodat er vaste regels zijn wanneer je een product (een t-shirt, een broek, een handdoek) biologisch mag noemen.

Een product is biologisch als de grondstoffen (bijvoorbeeld het katoen) biologisch zijn en als het proces om er kleding van te maken duurzaam en milieuvriendelijk is. Daarbij maakt deze standaard zich nadrukkelijk ook op het verven en wassen tijdens de productie omdat hier nog veel schadelijke stoffen worden gebruikt.

wanneer is iets biologisch volgens GOTS? 

GOTS is een standaard met strakke richtlijnen. GOTS heeft twee niveaus:

  1. biologisch: minimaal 95% van al het materiaal (de vezels) moet biologisch zijn
  2. gemaakt met biologische bestanddelen: minimaal 70% van de vezels zijn biologisch

Aan alle bewerkingen die nodig zijn om een kledingstuk te maken worden eisen gesteld. Bijvoorbeeld op het gebied van het milieu:

  • alle chemicalieen die worden gebruikt moeten voldoen aan strenge eisen: ze mogen bijvoorbeeld niet giftig zijn voor mensen en moeten biologisch afbreekbaar zijn.
  • bepaalde stoffen zijn helemaal verboden, zoals zware metalen (zit vaak in kleurstoffen), formaldehyde, en genetisch gemodificeerde stoffen.
  • er zijn regels voor de hoeveelheid afval dat in elke stap achter mag blijven.
  • en er zijn zelfs regels voor de verpakking van de producten (geen PVC's).


kleur- en hulpstoffen

Naast de 'gewone' GOTS standaard is er ook een toevoeging die het gebruik beschrijft van extra chemicaliën bij het maken van kleding: GOTS - Supply of Dyes and Processing Aids. Hierbij wordt gecontroleerd hoe wordt omgegaan met stoffen die gevaarlijk zijn voor het milieu en mensen.

hoe kun je dat zien?

In textiel dat is gecertificeerd volgens GOTS mag het GOTS logo en de term biologisch (bijvoorbeeld: biologisch katoen of organic cotton)  worden gebruikt. Het verkrijgen van een certificaat kost veel moeite dus meestal zal de fabrikant dat label er graag opzetten. Bij kleding zie je het meestal aan het label aan de binnenkant.

Label-application.png

 

Soil-association-logo.jpg
andere keurmerken

Let op: kleding uit Engeland wordt meestel gecertificeerd door Soil Association. Hoewel zij ook de GOTS standaard gebruiken, zie je op deze kleding vaak het logo van Soil  Association en niet van GOTS.


hoe werkt dat?

Het proces van textielproductie gaat door vele verschillende fases, vaak in verschillende fabrieken, voordat de stof de consument bereikt. Alle stap van de productie moet worden gekeurd door een officiële instantie die het GOTS certificaat mag uitdelen.  Er zijn verschillende instanties die dit mogen doen, bijvoorbeeld: