Soil Association

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken

Soil Association is een organisatie die duurzame landbouw probeert te promoten en ondersteunen. Ze helpen boeren bij het biologisch verbouwen van katoen en andere gewassen. Ze zijn daarnaast ook degenen die in het Verenigd Koningrijk het GOTS certificaat mogen uitdelen.

wat betekent dat

Als je in je kleding het logo ziet van Soil Association dan weet je dat je echt biologisch textiel hebt dat is gecertificeerd volgens de regels van Soil Association én GOTS. Het Soil Association keurmerk komt het meeste voor bij biologisch katoen, maar ook andere materialen kunnen het certificaat krijgen).

bij watMooi

Je vindt bij watMooi veel kleding van biologisch katoen. Als dat uit Engeland komt, zoals bijvoorbeeld het jeansmerk Monkee Genes, dan staat daar het Soil Association logo op.

geschiedenis

Soil Association was een van de eerste organisaties in Europa die actief biologische landbouw onderzocht en ondersteunde. Ze zijn in 1946 begonnen als een samenwerking tussen boeren, wetenschappers en voedingsdeskundigen.

Een deel van de organisatie bestaat uit controleurs die certificering voor onder andere GOTS mogen uitvoeren. De rest van de organisatie richt zich op promotie: zorgen dat meer mensen weten wat de voordelen zijn van biologische producten. Ze zijn duidelijk tegenstander van genetische manipulatie.

biologisch

Waarom biologische producten? Soil Association heeft het op een rijtje gezet:

  1. het is beter voor jezelf; biologisch betekent dat er geen (schadelijke) stoffen worden toegevoegd
  2. het is beter voor het milieu; geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen die in het milieu terechtkomen en minder uitstoot van CO2.
  3. het is beter voor de dieren; de regels voor biologische producten geven dieren meer ruimte, frisse lucht en een betere behandeling
  4. het is beter voor de natuur; op en rondom biologische boerderijen leven veel meer dieren en plantensoorten. De biodiversiteit neemt dus toe waar biologisch wordt verbouwd
  5. het bevat zeker geen genetisch gemanipuleerde stoffen; iedereen heeft zijn eigen mening over genetische manipulatie, maar het is fijn dat je zelf de keuze kunt maken en het niet stiekem in jouw eten en kleren terecht komt