Water

Uit watMooi Wiki

Ga naar: menu , zoeken
Water-footprint.jpg
Water is een onderwerp dat steeds belangrijker wordt. Water is schaars en deze schaarste leidt in steeds meer gebieden tot grote problemen.

De kledingindustrie is een grootverbruiker van water en in sommige gebieden is de kledingindustrie zelfs de grootste veroorzaker van waterschaarste. Dat komt doordat katoen heel erg veel water nodig heeft en ook de productie van kleding veel water gebruikt.

Voor een simpel t-shirt is 3.000 liter (drink)water nodig.

wat is het probleem

Veel katoen wordt verbouwd in gebieden waar irrigatie noodzakelijk is. Dat betekent dat bestaande watervoorraden (meren, rivieren) worden gebruikt voor de landbouw. Dat water verdampt of zakt diep in de bodem en is dus niet meer te gebruiken als drinkwater. De Aral-zee is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld waar een complete binnenzee is opgedroogd omdat het water wordt gebruikt voor de landbouw.

vervuiling

Bij het maken van kelding worden ook veel chemicaliën gebruikt. Deze schadelijke stoffen komen nog heel vaak in het water terecht waardoor het niet meer bruikbaar is als drinkwater.

Volgens de wereldbank wordt 20% van de vervuiling van drinkwater door industrie veroorzaakt door de textielindustrie.

Vooral arme landen leiden onder het tekort aan water omdat ze niet de middelen hebben om water schoon te maken. Wat het probleem extra schrijnend maakt, is dat bijna alle producten uit deze landen gemaakt voor de westerse wereld. We halen dus eigenlijk het water weg uit landen die al droog staan.

60-65% van jouw waterverbruik komt uit het buitenland.

wassen

Nadat een kledingstuk klaar is en bij jou in de kast belandt, is het nog niet klaar. Wassen is namelijk ook een belangrijke "gebruiker" van water.

oplossingen

Er zijn nog geen oplossingen om helemaal geen water te gebruiken. Wel komt er steeds meer aandacht. Onderdeel daarvan is dat er steeds meer bekend wordt over watergebruik. Er wordt gewerkt aan een water footprint die - net zoals bij een CO2 voetafdruk - laat zien hoeveel water er wordt gebruikt voor een product.

alternatieve materialen

Veel designers bij watMooi kiezen voor andere materialen dan katoen omdat deze minder water gebruiken. Dat geldt bijvoorbeeld voor gewassen als hennep en bamboe, maar ook voor natuurlijke kunstvezels en voor gerecyclede materialen.

slimmer plannen

Een deel van het probleem zit 'm in het feit dat er veel water wordt gebruikt in gebieden waar dat niet van nature beschikbaar is. Daarom heeft H&M bijvoorbeeld de productie (het wassen en verven) verplaatst naar landen waar geen waterschaarste is.

betere productie

Met de groeiende problemenen door waterschaarste komt er ook steeds meer aandacht voor manieren om het gebruik van water te beperken. De keurmerken voor biologische landbouw hebben strengere regels over het gebruik van water en ook nieuwe initiatieven zolas het Better Cotton Initiative proberen boeren te helpen het waterverbruik terug te dringen.

Ook nieuwe verftechnieken kunnen helpen bij het terugbrengen van het watergebruik.

Persoonlijke instellingen
watMooi