Aral zee

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken

De Aral zee ligt tussen Kazakhstan en Uzbekistan. In minder dan 50 jaar is de zee gekrompen van 68.000 km2 naar minder dan 7.000 km2. De effecten zijn ongelofelijk: de visserij is volledig verdwenen en schoon drinkwater is zo schaars dat mensen ziek worden.


800px-Aralship2.jpg


Katoenteelt is de belangrijkste oorzaak van het verdwijnen van de Aral zee. De katoenvelden hebben enorme hoeveelheden water nodig. Uzbekistan is de op één na grootste exporteur van katoen maar toch een arm land en het heeft geen geld om zuinig met water om te gaan. Water wordt verspild in een poging om nog meer katoen tegen nog lagere kostente produceren.

EJF

Een van de organisaties die dit probeert te verbeteren is de EJF. Ze introduceren betere (biologische) landbouwmethoden, werken aan het uitbannen van de meest gevaarlijke pesticiden (stoffen die in Europa al meer dan 50 jaar geleden zijn verboden).

Maar om echt verandering te brengen, heeft EJF ook programma's die de mensen helpt om betere arbeidsomstandigheden en meer welvaart te creëren.  Zo zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat kinderen niet hoeven te werken op de katoenvelden, maar kans krijgen om naar school te gaan.

EJF doet hun werk door geld in te zamelen en aandacht te vragen in Europa. Ze doen dat onder andere een serie designer t-shirts: t-shirts (van biologisch kantoen natuurlijk) met ontwerpen van topontwerpers als Ciel, Christian Lacroix en Zandra Rhodes. Deze shirts zijn te koop bij watMooi.


<videoflash type="vimeo">1708935|600|340</videoflash>