Verven

Uit watMooi Wiki

Ga naar: menu , zoeken
Deze pagina is niet compleet. We proberen zo snel mogelijk de juiste informatie op deze pagina te publiceren.

Het verven van textiel is een van de belangrijkste oorzaken van vervuiling bij het maken van kleding (de andere belangrijke oorzaak is het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest). Daar valt dus veel aan te verbeteren.

minder schadelijke verfstoffen

Er zijn gelukkig steeds meer verfstoffen beschikbaar die minder schadelijke stoffen bevatten. Dat is belangrijk, want het resultaat draag jij straks direct op je huid.

Daarnaast wordt er gewerkt aan technieken om te zorgen dat er na het verven minder afval in het milieu komt.

kleding uitzoeken

watMooi probeert producten te selecteren die worden geverfd met kleurstoffen op natuurlijke basis. Je vind er bijvoorbeeld lingerie die wordt gekleurd met tomatensap.

Verschillende standaarden zeggen ook iets voor het gebruik van schadelijke stoffen bij het verven. Zie je bijvoorbeeld GOTS, Oeko-tex of het Europese Ecolabel in je kleding, dan weet je dat er geen zware metalen of gevaarlijke oplosmiddelen zijn gebruikt.

de alternatieven

Er komen gelukkig steeds meer alternatieven voor het verven van textiel. De strenge regels voor het beschermen van consumenten verdwijnen veel schadelijke stoffen steeds meer uit de verven die worden gebruikt. De belangrijkste ontwikkelingen zijn:

  • watergedragen verven; deze verven hebben geen oplosmiddel die de kleurstoffen overdraagt op het textiel. Die kunnen dus ook niet in het milieu terechtkomen
  • nieuwe verven die beter houden op textiel (high-fixation); daar is dus minder verf nodig en spoelt er minder verf uit bij het wassen
  • jet-dyeing; hierbij word de textiel niet door een verfbad geleid, maar wordt de verf direct op het textiel gespoten.
Persoonlijke instellingen
watMooi