Better Cottton Initiative

Uit watMooi Wiki

Ga naar: menu , zoeken
Better Cotton Initiative
Meer dan 95% van alle katoen wordt niet-biologisch verbouwd. Dat is jammer want biologische katoen heeft veel voordelen. BCI (Better Cotton Initiative) is een organisatie die verbeteringen wil brengen voor gewone katoen zodat een niet-biologische katoen minder schadelijk is voor het milieu en voor de boeren en de mensen in de fabrieken.

Het idee is: een beetje verbetering in 95% van alle katoen heeft waarschijnlijk meer effect dan heel veel verbetering in maar 5%. Bij watMooi juigen we alle verbeteringen toe toe leiden tot minder schade aan met milieu en betere omstandigheden voor de mensen die je kleding maken. We denken wel dat echt biologisch katoen beter is; beter katoen mag geen excuus zijn om minder biologisch katoen te gaan gebruiken.

wie doet er mee in de BCI

In het Better Cotton Initiative werken verschillende soorten organsisaties (stakeholders) samen: industrie (zoals H&M, Adidas en Ikea), ontwikkelingsorganisaties (zoals Solidaridad) en milieu-organisaties (zoals het WWF).

BCI wil boeren helpen om beter en efficienter katoen te produceren. Hun acties zijn gericht op de manier waraop de boeren werken is hun werk is (volgens BCI) daarmee aanvullend op het werk van organisaties als Fairtrade en GOTS.

hoe werkt het

De BCI helpt boeren hun katoen op een betere manier te verbouwen. Dat moet aan de ene kant leiden tot meer katoenopbrengst en dus meer geld voor de boeren. Het moet aan de andere kant leiden tot een efficiëntere manier van werken met minder chemicaliën. Dat betekent: minder energie en minder water en minder schade aan het milieu.

De BCI heeft een aantal regels opgesteld. Indien boeren voldoen aan deze regels, dan mogen ze hun katoen verkopen als "Better Cotton". De controle is voor een groot deel gebaseerd op informatie van de boeren zelf, met op kleine schaal controles van BCI. Dat is dus niet heel erg streng!

wat merk je er van

Je zult (nog) geen BCI logo vinden in je kleding. BCI is onderdeel van de aanpak van bedrijven om kun katoen duurzamer en minder schadelijk te maken voor het milieu. Voor bedrijven is het een extra mogelijkheid: ze kunnen nu kiezen uit (gecertificeerd) biologisch katoen of "Better Cotton".

Persoonlijke instellingen
watMooi