Gerecyclede materialen

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken
Pet1.jpg

Waarom weggooien als je het opnieuw kunt gebruiken? Er worden steeds meer gerecyclede materialen gebruik in kleding. Oude kleding worden nieuwe stoffen, gebruikte PET-flessen worden fleece, autobanden worden schoenzolen. 

verschillende materialen

In de kledingindustrie zie je gerecyclede materialen in een aantal vormen op grotere schaal terugkomen:

  1. het recyclen van kunststoffen zoals polyester. Polyester wordt heel veel gebruikt in de kledingindustrie. Veel fleece wordt gemaakt van gerecycled polyester (zoals PET) en ook de sterke garens die worden gebruikt bij het stikken van de kleding is steeds vaker gerecycled.
  2. het recyclen van katoen. In grote fabrieken wordt kleding tot op de draad uit elkaar gehaald. Als je dat goed doet (bijvoordeel door veel van dezelfde stof te verzamelen zoals jeans) kunnen daar weer nieuwe stoffen van worden geweven. Veel katoen krijgt een twede leven als poetsdoek of vulling in een bankstel.
  3. het gebruik van afvalstoffen. Er is wat discussie of dit nou recyclen mag heten, maar de meeste mensen zijn het er over eens dat - als het anders zeker op de vuilnisbelt zou belanden - het gebruik van zo'n materiaal ook valt onder recycling. Dit wordt ook wel pre-consumer recycled materiaal genoemd.
Van MARKOVIEC ontdekte dat je hele mooie accessoires kunt maken van de huid van vissen; huid die anders zou worden weggegooid.

verschillende manieren

Hoe een materiaal kan worden hergebruikt, verschilt natuurlijk per materiaal. Maar bij bijna alle stoffen zie je wel dat je een materiaal op verschillende manieren kunt herbruiken:

De eerste manier is direct hergebruik; je wint dan materiaal terug uit oude producten en gebruikt het nog een keer. Bijvoorbeeld door PET flessen te smelten en er weer garens van te maken of door een spijkerbroek uit elkaar te halen en er weer nieuwe garenss van te spinnen.

In bijna alle gevallen is het recyclede materiaal niet zo goed als het orgineel: polyester raak vervuild en je kunt bijvoorbeeld nooit meer wit garen maken van op deze manier gerecycled polyster (wel bruin of zwart). Ook katoen is na het recyclen veel minder sterk omdat de vezels korter zijn geworden door al het geweld van het gebruik en het recylen. Daarom wordt gerecycled katoen alleen samen met 'vers' katoen gebruikt in een mix (met bijvoorbeeld 5-10% gerecycled katoen).

Spijkerstof dat is gerecycled kost 53% minder energie, 99% minder water, en 88% minder chemicaliën.

Bij de tweede manier van recyclen wordt de stof helemaal afgebroken tot losse moleculen en dan weer omgezet in stoffen. Het resultaat is een zuivere, sterke vezel. Maar het kost ook veel meer. Polyster wordt gerecycled in een kraker met hoge temperaturen en veel extra chemicalien. Katoen wordt opgelost en chemicaliën en vervolgens omgezet in een viscose (zie ook: natuurlijke kunstvezels).

cradle to cradle

Sommige producten zijn makkelijk te recyclen... andere niet. Daarom zijn mensen gaan nadenken over Cradle to Cradle: hoe maak je producten die je - nadat ze gebruikt zijn - weer helemaal kunnen worden hergebruikt. Bij kleding wordt dit ook toegepast. Designers proberen dat materialen te gebruiken die makkelijk kunnen worden verwerkt. Veel waslabels zijn gemaakt van polyester. Om het katoen te kunnen hergebruiken, moet dat label er uit. Daarom stappen sommige kledingmerken over op labels van katoen of drukken de informatie aan de binnenkant.

Een zoom haal je in 15 seconde uit een oude spijkerbroek. Elke stud kost een minuut.

standaarden

Reclycling klinkt goed en betekent helaas dat er ook bedrijven zijn die wel erg makkelijk het woord 'gerecycled' op hun product zetten. Omdat graag wil weten waar je aan toe bent wanneer je wat koopt, zijn er standaarden ontwikkeld die bepalen wat wel en wat niet gerecycled mag heten.

Zo is er de Recycled Content Certification door Scientific Certification Systems (SCS) en de Global Recycle Standard (GRS) die oorspronkelijk is ontwikkeld door Control Union maar sinds kort wordt beheerd door Textile Exchange. Hierin staat dat een product dat zegt gerecycled materiaal te gebruiken, voor tenminste 5% van het gewicht uit aantoonbaar gerecycled materiaal moet bestaan.