Textile Exchange

Uit watMooi Wiki

Ga naar: menu , zoeken
Organic Exchange.jpg
Textile Exchange is sinds 2010 de nieuwe naam van Organic Exchange . Het is een organisatie die duurzame ontwikkeling wil ondersteunen door boeren, producenten en afnemers beter samen te laten werken. Dat betekent in de praktijk dat ze boeren met biologisch katoen, fabrieken en modemerken samenbrengen en helpen bij de inkoop en onderlinge afstemming.

Textile Exchange heeft hele grote namen als lid, zoals Nike, C&A, Patagonia en H&M.

nieuwe naam

Het idee achter de nieuwe naam is dat Textile beter wil inspelen op twee ontwikkelingen. De eerste is dat andere materialen dan katoen een steeds belangrijkere rol spelen bij het duurzamer maken van kleding (bijvoorbeeld: hennep, bamboe, biologische wol etc.). Textile Exchange wil ook regels vastleggen voor deze materialen.

Daarnaast komt er steeds meer aandacht voor verbeteringen bij de productie van niet-biologische materialen. Het overgrote deel van stoffen is niet biologisch (meer dan 95%). Daar valt dus heel veel te verbeteren. Textile Exchange wil ook bij die verbeteringen een rol spelen. Andere initiatieven die hier een rol spelen zijn bijvoorbeeld het Better Cottton Initiative.

Het is nog niet helemaal duidelijk wat het effect zal zijn van deze ontwikkeling. Aan de ene kant is het natuurlijk goed dat er meer duidelijkheid komt over milieu en duurzaamheid voor die enorme berg niet-biologische stoffen. Maar het is misschien ook wel een beetje gevaarlijk omdat het de aandacht afleidt van echte oplossingen en het bedrijven ook wel weer makkelijker maakt om te roepen dat ze groen bezig zijn, terwijl er nog veel meer valt te verbeteren.


hoe werkt dat

OE blended.gif
OE 100.gif
Bedrijven kunnen lid worden van Textile Exchange. Daarmee geven ze aan dat ze biologische producten belangrijk vinden. Om dat beter vast te leggen, heeft Organic Exchange twee standaarden ontwikkeld:
  • OE 100: standaard voor katoen die voor minimaal 95% uit gecertificeerd biologisch katoen bestaat
  • OE Blended: standaard voor katoen die voor meer dan 5% uit gecertificeerd biologisch katoen bestaat

Als je deze logo's ziet, dan weet je dat er echt biologisch katoen is gebruikt.

hoe zit het dan met GOTS?

De regels van Textile Exchange zijn veel minder streng dan die van GOTS. Voor de laagste GOTS katoensoort moet bijvoorbeeld minimaal 70% biologisch katoen worden gebruikt; voor Organic Exchange is 5% voldoende. Ook beschrijft GOTS alle stappen in het productieproces; OE beperkt zich tot de katoen.

Textile Exchange is iets minder streng en dat maakt Textile Exchange populair bij grote kledingmerken zoals Nike en C&A. Je ziet bij die merken vaak (maar niet altijd) dat ze blends gebruiken waarin maar een deel van de katoen echt biologisch is (al vanaf 5% voldoet het aan de OE Blended standaard). Dat kan natuurlijk beter. Tegelijkertijd maken deze merken enorm veel kleding, waardoor de impact van hun 5% vele malen groter is dan van kleine merken die 100% biologisch katoen gebruiken. Wat is beter? Die keuze maak je uiteindelijk zelf.

Persoonlijke instellingen
watMooi