PET

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken
Recycle logos.jpg

Plastic tassen en flesjes, dat is waar gerecycled PET van wordt gemaakt. De flesjes en tassen zijn eerst van normaal PET op basis van olie gemaakt, maar om te zorgen dat de producten na gebruik niet in het milieu terechtkomen, worden ze hergebruikt, bijvoorbeeld voor kleding, maar ook voor nieuwe plastic flessen en tassen.

makkelijk te herkennen

Je herkent plastic dat je kan recyclen aan het driehoekige logo van pijlen. Als je plastic met deze pijlen apart inzamelt, wordt het naar een fabriek gebracht waar bijvoorbeeld de doppen en etiketten van flessen worden gehaald, en waar het in snippers wordt gehakt of gesneden. Deze snippers worden vervolgens verkocht aan fabrieken waar bijvoorbeeld garen voor kleding, of nieuw tapijt wordt gemaakt. Ook worden er nieuwe flessen en tassen van gemaakt. Zo wordt het ontstaan van enorme bergen plastic afval tegengegaan, en hoeft er minder olie gebruikt te worden om plastic spullen te maken.

kleinere afvalberg

Het goede van gerecyclede PET en andere plastics is dat het de hoeveelheid olie en andere schadelijke stoffen die nodig zijn om plastic te maken, behoorlijk vermindert, omdat dezelfde grondstoffen meerdere keren worden gebruikt. En het is natuurlijk leuk dat je zelf als consument actief kan helpen de plastic afvalbergen te verminderen, door te recyclen. Minder leuk aan gerecycled PET is dat er altijd in eerste instantie olie aan te pas is gekomen om het te maken, en dus niet de wereld verbetert vanaf het begin. Ook worden nieuwe producten vaak met een mengeling van nieuw PET en gerecycled PET gemaakt.

Wist je dat het Nederlandse voetbalteam (en nog 8 andere landen) op het laatste WK voetbal in kleding speelde, gemaakt van gerecycled PET? 

bij watMooi

Bij watMooi letten we op het gebruik van recyclede materialen; niet alleen PET maar bijvoorbeeld ook zijde. Een mooi voorbeeld is de snowboardkleding van Hemp Hoodlamb; super zachte en warme nepbont van PET in kleding die is gemaakt van hennep.

Met recyclen kan je een directe, zichtbare en nuttige impact maken op het milieu om je heen. Zamel je plastic apart in, gooi je oude boodschappentasjes niet zomaar bij het oud vuil, en help zo om de enorme bergen plastic afval in de wereld tegen te gaan.