Zijde

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken
Zijde2.jpg

Zijde staat bekend als een luxe, chique (en dure) stof. En geheel terecht want er wordt hele mooie kleding van gemaakt. Het kost veel moeite om zijde te maken en - hoewel het 100% natuurlijk is - staat de milieuvriendelijkheid ter discussie. 

Zijde wordt gemaakt door zijderupsen, waarvan de bekendste de Bombyx Mori is, ook wel moerbeirups. Deze rups heet zo omdat het in z'n korte leven voornamelijk moerbeibladeren eet. De cocon die de rups spint is gemaakt van de zijde die wij gebruiken voor onze kleding en andere textiel. Nu zijn er verschillende manieren om aan die zijde te komen. De standaard manier is om, zodra de rups in de cocon zit om te veranderen in een mot, de cocon in kokend water of hete oven te gooien, zodat de rups dood gaat en de cocon intact blijft. Daarna wordt handmatig het begin van het zijdedraadje gezocht, en wordt de cocon als het ware uitgerafeld op een spoel. Zo krijg je een lange, sterke draad waarmee je hele mooie gladde stoffen kan maken.

Bekijk kleding van zijde op watMooi

voor het milieu

Als grondstof voor kleding kan zijde een zeer milieuvriendelijk product zijn. Voor de moerbeibomen zijn geen kunstmest, landbouwbestrijdingsmiddelen of pesticiden nodig. Ook is er relatief weinig energie nodig om de zijde te verwerken tot stoffen. Kleurstoffen houden erg goed op de zijde en daarom kan er makkelijk met natuurlijke verfstoffen worden gewerkt.

Zijde is enorm sterk en kan daarom beter dan veel andere materialen worden gerecycled.

diervriendelijker

Moerbei2.jpg

Het traditionele proces van het het winnen van zijde is natuurlijk niet diervriendelijk. Daarom wordt zogenaamde 'Ahimsa zijde' (ook bekend als vredeszijde, peace silk of vegetarian silk) pas gewonnen nadat de mot uit de cocon is gekropen. Dat gebeurt op speciale boerderijen of door het verzamelen van wilde zijde, van zijderupsen die niet op een zijde-boerderij worden gekweekt en gehouden.

Omdat de pop niet in één draad kan worden afgerold, wordt deze zijde gesponnen uit de zijdedraad die overblijft na het ontpoppen van de mot. Daardoor ontstaat een stof die net zo luxe aanvoelt als gewone zijde maar minder kwetsbaar is je beter warm houdt. 

Er zijn wel 500 coconnen en 32 kilo moerbeibladeren nodig om 1 zijden blouse te maken! 

Voor de zijden kleding die bij watMooi wordt verkocht, is zo veel mogelijk voor diervriendelijke of gerecyclede zijde gekozen. 

geschiedenis

De legende gaat dat ongeveer 2700 voor Christus de zijdedraad bij toeval is ontdekt. Een 14 jarige Chinese prinses Hsi-Ling Shi zocht verkoeling in de tuin onder de Moerbei bomen. Zij hoorde een geluid als regen, terwijl toch de zon scheen. Haar begeleiders vertelde haar dat dit rupsen waren die de bladeren van de bomen aan het eten waren en dat er na drie dagen een vlinder uit de cocon zou vliegen.

Zij bestudeerde de cocon drie dagen. Zij zag hoe de vlinder was uitgevlogen, maar was meer geintersseerd in de cocon die achterbleef. Zij bleef spelen met de cocon en merkte dat de draadjes van de cocon heel zacht en sterk waren. Zo kwam zij op het idee om de draad te gebruiken voor het spinnen van een jurk voor haar.

De Chinezen waren zo trots op het ontdekken van deze stof, dat zij er in geslaagd zijn om dit geheim van het spinnen van zijde, drieduizend jaar geheim hebben weten te houden.

zijde-industrie

China is met 72.000 ton ruwe zijde per jaar nog steeds de grootste producent. Andere producerende landen zijn India, Japan, de voormalige Sovjet Unie en Brazilie. ook enkele Europese landen zoals Spanje, Zwitserland, Italië en Frankrijk produceren zijde. De totale wereldproductie bedraagt ongeveer 135.000 ton.

wassen

Bij het wassen van zijde is het wel even opletten voor vlekken en beschadiging. Lees meer over het wassen en mooi houden van zijde