Made-By

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken
Merkheader-madeby.jpg

Made-By is een non-profit organisatie met als missie: het verbeteren van milieu- en sociale condities in de kledingindustrie. Dit doen ze door de hele keten van een kledingmerk (dus van katoenboer tot naaister) goed te bekijken, en stap-voor-stap te verbeteren.

Kledingmerken kunnen lid worden van Made-By. Daarvoor moeten ze voldoen aan de regels van Made-By. Dat zijn niet de allerstrengste regels, maar wat Made-By zo bijzonder maakt, is dat je zelf als consument precies kunt zien wat een kledingmerk goed doet en waar ze nog aan werken.

een netwerk

Made-By stimuleert het gebruik van biologische katoen. Dat doen ze bijvoorbeeld door katoenboeren (eigenlijk cooperaties van boeren) in contact te brengen met kledingfabrikanten zodat ze makkelijker samenwerken. Of ze helpen de bestaande leveranciers van een merk, om te veranderen naar biologische katoen. En zo doen ze dat met alle boeren, leveranciers, fabrieken en ateliers waar een merk mee werkt. Zo wordt langzaam maar zeker een heel netwerk van verantwoorde kledingleveranciers opgebouwd.

Made-By is gestart in Nederland, maar - en daar mogen we best trots op zijn - wordt ook een steeds meer andere landen gezien als een belangrijk keurmerk voor duurzame mode. Komodo, een van de populaire merken bij watMooi, is in 2009 als een van de eerste Britse merken lid geworden van Made-By.

hoe werkt Made-By

Made-By is opgericht door Solidaridad (de Nederlandse organisatie die ook aan de wieg stond van Max Havelaar). De doelen van Made-By zijn:

  1. Helpen van mode-merken hun productieproces schoon te maken.
  2. Helpen bij het ontwikkelen van sociaal verantwoorde productieketens wereldwijd.
  3. Consumenten een brede keuze bieden in mode gemaakt met respect voor mens en aarde.

Made-By bekijkt de hele keten: en ze kijken naar de sociale én de milieu-aspecten. Ze proberen daarbij wat meer samenhang te brengen in alle verschillende keurmerken en certicieringen voor duurzame mode (kijk maar even op het overzicht van alle keurmerken en dan zie dat dat geen overbode luxe is)

scorecard

Merken die lid zijn van Made-By zijn verplicht te laten zien wat ze doen om hun kleding duurzamer te maken. dat betekent dat je precies kunt zien welke grondstoffen ze kiezen en wat ze doen om goede arbeidsomstandigheden te garanderen.

Made-by scorecard alchemist.jpg

Zo kun je ook zelf bepalen hoe goed een merk het doet volgens jou.

Er is wel eens kritiek op Made-by omdat ze niet streng genoeg zouden zijn. Het is waar dat merken niet snel uit Made-By worden gezet (maar het gebeurt wel). Wat je ziet is dat sommige merken zich bijvoorbeeld vooral op het biologisch katoen richten, maar dan de arbeidsomstandigheden lijken te vergeten (Kuyichi, bijvoorbeeld, maakt de meeste kleding in fabrieken waarvan we niet zeker weten hoe de arbeidsomstandigheden zijn geregeld). Dat maakt zo'n merk natuurlijk niet ineens een slecht merk. Made-By geeft je de mogelijkheid om zelf te bepalen wat jij het meest belangrijk vindt.

Made-By bij watMooi

Made-By label

Bij watMooi worden verschillende merken met Made-By label verkocht. Het is prettig als merken bij Made-By horen, omdat we dan weten dat ze bezig zijn met duurzaamheid, zowel voor het milieu als voor de mensen die de kleding maken.

In de winkel herken je Made-By aan de blauwe knoop die aan het waslabel is genaaid (of erop is gedrukt). Op de website van watMooi zie je bij het product het Made-By logo staan.