Max Havelaar

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken
Maxhavelaar logo.jpg

Max Havelaar is een Nederlands keurmerk voor Fair Trade producten: dus producten waarvoor de boeren (van de katoen, of koffie, of chocola bijvoorbeeld) een goede en eerlijke prijs hebben gekregen. De boeren worden gecontroleerd en ondersteund door medewerkers van Max Havelaar, en er wordt bijvoorbeeld ook op gelet dat er geen kinderarbeid wordt gebruikt. Wat in Nederland bekend staat als Max Havelaar, valt onder de Solidaridad organisatie, en in andere landen heet het Fairtrade. Als het logo dat hiernaast staat op de verpakking staat van wat je koopt, weet je dat het Max Havelaar/FairTrade is!

eerlijke handel

FairTrade katoenboer.jpg

Boeren die met Max Havelaar werken, werken meestal in een cooperatie met andere boeren uit hun dorp of gemeenschap. De cooperaties krijgen een eerlijke prijs voor hun oogst, plus nog een extra toelage die moet worden besteed aan een gemeenschapsdoel. Dit kan een nieuwe waterput zijn, maar ook schoolboeken voor de kinderen of een nieuwe leraar. Zo profiteert het hele dorp ervan dat er met Max Havelaar wordt samengewerkt.

Het Max Havelaar keurmerk zegt dat het product voldoet aan de Fairtrade richtlijnen die zijn vastgelegd door de Fairtrade Labeling Organisations (FLO).

Max Havelaar richt zich helemaal op eerlijk handel maar garandeert niet dat de katoen biologisch is, of dat de naaisters die de kleding uiteindelijk maken ook een eerlijk loon kregen. Goede praktijken worden door Max Havelaar wel aktief aangemoedigd, maar het is dus niet gegarandeerd in de standaard. 

Max Havelaar bij watMooi

Max Havelaar is belangrijk bij de kleding van watMooi omdat het garandeert dat boeren een eerlijke prijs hebben gekregen. Veel kleding heeft dan ook het Max Havelaar keurmerk, en steunt zo Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse gemeenschappen om een beter leven op te bouwen, en daar zijn we best een beetje trots op!

Jij kan ook helpen boeren en hun gemeenschappen een beter leven te geven door kleding met het Max Havelaar Fair Trade keurmerk te kopen. Maar ook door in de supermarkt Fair Trade koffie en chocola te kopen.. gelukkig komen er steeds meer merken bij!