Eerlijke productie

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken

Met de term "eerlijke productie" wordt bedoeld dat de mensen die de kleding hebben gemaakt, een eerlijke beloning hebben gehad en hebben kunnen werken in een veilige omgeving.

Voordat een kledingstuk in jouw kast belandt, hebben er veel mensen aan gewerkt. In elke stap van die keten gelden andere regels, andere problemen en verschillende oplossingen.

wat is een eerlijke beloning?

Wanneer is een beloning eerlijk? Hoe weet jij of de duurzame kleding die jij draagt ook eerlijke kleding is. Dat is een lastige vraag. En vind je het ook nog steeds eerlijk als jouw truitje daardoor 5 euro duurder wordt? Het idee bij een eerlijke beloning is dat mensen met die beloning zichzelf en hun gemeenschap ook op langere termijn kunnen onderhouden. Het is dus een samenwerking die duurzaam is.

Eerlijke beloning komt soms in de vorm van lonen voor arbeiders en soms in de vorm van Fair Trade; dan gaat het eerlijke prijzen voor de grondstoffen; een gebied waar bijvoorbeeld Max Havelaar zich al jaren voor inzet.

arbeidsomstandigheden

Regelmatig komt de mode-industrie op een slechte manier in het nieuws met verhalen over kinderarbeid en sweat shops. Daar is gelukkig al veel veranderd en veel grote en kleine modemerken maken openbaar in welke omstandigheden de mensen werken die hun kleding maken. Het gaat dan om zaken die in Nederland al heel lang normaal zijn:

  • de veiligheid van de mensen; worden ze bijvoorbeeld goed getraind en worden ze beschermd tegen gevaarlijke chemicaliën?
  • gelijke behandeling van mannen en vrouwen; dat zit 'm in grote zaken als het loon maar in hele praktische zaken als een eigen toilet voor vrouwen.
  • het recht om je als arbeider te verenigen in bijvoorbeeld een vakbond.
  • geen kinderarbeid

Al deze regels zijn heel goed vastgelegd door de International Labour Organisation (ILO), een onderdeel van de Verenigde Naties. Als je ziet dat een modemerk deze regels onderschrijft, dan weet je dat ze in iedergeval letten op de omstandigheden voor de mensen die je kleding maken.

keurmerken en logo's

Al die regels zijn niet makkelijk te controleren. Daarom zijn er verschillende keurmerken en logo's die iets zeggen over de productie en arbeidsomstandigheden. Sommige kun je tegen komen op het label in je kleding andere weer niet.


SAI SA8000 sm.jpg SA8000 Een standaard waarin veel verschillende aspecten worden vastgelegd. Voor SA8000 moet een bedrijf zich laten certificeren; er is precies vastgelegd hoe dat gebeurdt en dus geeft het veel zekerheid dat de regels ook echt worden nageleefd .
FWF Logo groot.jpg FWF De Fair Wear Foundation is een organisatie waarin zowel bedrijven als vakbonden en NGO's samenwerken. FWF heeft strikte regels en de naleving ervan wordt ook goed gecontroleerd.
 Eti logo sm.jpg ETI Het Ethical Trading Initiative beslaat heel veel verschillende facetten van de productie en besteedt ook veel aandacht aan het opleiden en begeleiden van fabrieken. In de ETI werken bedrijven en andere belangenorganisaties samen.
Made by knoop.jpg Made-By Made-By is een samenwerking van bedrijven, producenten en andere belangenorganisaties zoasl Organic Exchange. Het grote voordeel van Made-By is de transparantie; je kunt precies zien wat een merk al wel en nog niet doet.
  FLA logo sm.jpg FLA De Fairtrade Labour Association is een samenwerking van verschillende organisaties, vakbonden en bedrijven. De FLA is op een aantal gebieden minder streng (bijvoorbeeld hun definitie van minimum loon) maar de controle loopt wel via vaste regels.
Bsci logo 300.jpg BSCI Business Social Compliance Initiative is een samenwerking van alleen bedrijven. De doelstellingen zijn vergelijkbaar met de keurmerken hierboven. De controle bestaat vooral uit 'zelfregulatie' en is daarmee niet zo streng als andere initiatieven.
WRAP logo.jpg WRAP Worldwide Responsible Accredited Production is een samenwerking van bedrijven. Ze hebben een richtlijn opgesteld over wat zij eerlijke productie vinden. De controle bestaat vooral uit 'zelfregulatie' en is daarmee niet zo streng als andere initiatieven.


Het verwarrende aan dit lijstje is dat er veel samenhang is tussen de logo's en keurmerken hierboven. Als je bijvoorbeeld als kledingmerk lid wil worden van Made-By, dan heb je een ander keurmerk (ETI, Fair Wear Foundation etc.) nodig. Bijna alle keurmerken zien de SA-8000 standaard als een belangrijke manier om hun doelstellingen te behalen.

eerlijke mode bij watMooi

watMooi werkt veelal met kleinere mode-labels. Deze mensen komen zelf in de fabrieken en vinden het belangrijk dat duurzame kleding op een eerlijke manier wordt gemaakt. De meeste labels bij watMooi werken met gecertificeerde fabrieken. Sommige echter niet; bijvoorbeeld omdat ze te klein zijn om het ingewikkelde proces van certificering te betalen. We proberen er dan op andere manieren achter te komen of werknemers goed worden behandeld en leveranciers eerlijk worden betaald. Soms is dat een ook kwestie van goed luisteren en vertrouwen. Eerlijke kleding zit goed en voelt goed als je het draagt.