Clean&Unique

Uit watMooi Wiki

Ga naar: menu , zoeken

terug naar overzicht


Clean&Unique logo.jpg

Clean&Unique is een jonge Nederlandse organisatie, waarbij beginnende ontwerpers en kledingmakers zijn aangesloten. Samen hebben ze als doel om milieuvriendelijke mode te maken. Ze werken samen bij bijvoorbeeld het inkopen van stoffen, om zo lagere prijzen te kunnen krijgen. Ook zijn ze als geheel aangesloten bij de Fair Wear Foundation, wat betekent dat ze aan strenge eisen voor werkomstandigheden moeten voldoen. Ook delen ze kennis en informatie over inkopers en verkopers, nieuwe duurzame materialen en fabrikanten, en alles wat verder nuttig is, met elkaar. Zo hoeven ze niet allemaal zelf alles uit te zoeken, en dat scheelt veel tijd en geld. Dat is fijn, want het zijn voornamelijk kleine labels en startende ondernemers die bij Clean&Unique zijn aangesloten.

Clean&Unique StudioJux.jpg
Waar Clean&Unique in uitblinkt is dat het echt een samenwerkingsverband is tussen jonge, kleine ontwerpers met duurzame ambities. En omdat ze als geheel zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation, kunnen deze startende ondernemers toch een goed keurmerk dragen zonder er failliet aan te gaan. Zo krijgen zij een eerlijke kans in de duurzame modewereld. Ook proberen ze in alles duurzaam te zijn: dus niet alleen door goede werkomstandigheden voor de mensen die hun kleding maken, maar ook door groene energie te gebruiken, zoveel mogelijk te recyclen en bijvoorbeeld vaker de trein te nemen. Dit lijken misschien kleine dingen, maar als alle kledingontwerpers ter wereld zo zouden doen, zou het de wereld wel degelijk een stuk mooier maken. Clean&Unique geeft het goede voorbeeld.

Maar er gaan natuurlijk ook dingen minder goed bij Clean&Unique; zo hebben ze nog geen grote naamsbekendheid omdat ze alleen jonge Nederlandse ontwerpers hebben, die zelf nog niet zo bekend zijn. Verder hebben ze nog geen duidelijke cijfers over hoe goed de aangesloten ontwerpers het doen; hierdoor kan jij als consument niet goed zien hoe duurzaam de kleding nou uiteindelijk is.

Bij watMooi worden een paar merken verkocht die bij Clean&Unique aangesloten zijn. Dit zijn allemaal verschillende soorten ontwerpers, met unieke kledingstukken. We vinden het belangrijk om deze jonge, ambitieuze ontwerpers die graag hun best doen voor duurzame mode, om die een plek te geven waar ze hun kleding kunnen verkopen.

En wat betekent dat nou voor jouzelf? Je kan bijvoorbeeld als je in Arnhem bent door de buurt lopen waar alle jonge mode-ontwerpers een winkel hebben (vlakbij station Arnhem Velperpoort) en je kan natuurlijk de kleding kopen van labels die zijn aangesloten bij Clean&Unique. Zo help je de wereld een stukje mooier maken, en help je jonge, duurzame ontwerpers weer een stukje verder!

Persoonlijke instellingen
watMooi