Bluesign

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken
bluesign

Bluesign is een standaard die in de kledingindustrie zelf wordt gebruikt. Je zult dus niet snel een bluesign logo in je kleding tegenkomen. Toch is het een belangrijke standaard omdat het de meest uitgebreide standaard is op het gebied van chemicaliën die worden gebruikt in de kledingindustrie. Van die chemicaliën zijn er nogal wat. Bijvoorbeeld:

  • chemicaliën die worden gebruikt bij het wassen
  • chemicaliën die worden gebruikt bij het verven
  • chemicaliën die worden gebruikt on de stoffen te verbeteren (bijvoorbeeld meer glans te geven of soepeler te maken)

controlled substances

Omdat er zoveel verschillende stoffen in omloop zijn, maken fabrikanten lijsten van stoffen die niet mogen worden gebruikt. Dit heet een "controlled substances list" of "restricted substances list" (RSL). Om aan bepaalde standaarden te voldoen (bijvoorbeeld Oektex 100 of GOTS) moet een groot aantal stoffen op deze lijst staan. Ook vanuit europa worden verschillende eisen gesteld aan het gebruik van bepaalde stoffen, bijvoorbeeld om te kunnen voldoen aan de Europese eco standaard.

bluesign

De bluesign standaard legt vast hoe in het hele fabrikage-proces - waar vaak een flink aantal verschillende technieken en veel verschillende fabrikanten bij zijn betrokken - kan worden gegarandeerd dat geen schadelijke effecten optreden. Daarbij kijken ze bijvoorbeeld naar:

  • schade aan het milieu (bijvoorbeeld doordat afval in het milieu terecht komt, maar ook doordat het winnen van bepaalde materialen schade oplevert)
  • schade aan de mensen die met de stoffen werken
  • schadelijke stoffen die in de kleding zouden kunnen achterblijven

Arbeidsomstandigheden vormen een onderdeel van bluesign, maar daar ligt niet echt de nadruk op (de controel gebeurt door 'self assesment' dus door de bedrijven zelf).

Bluesign voert controles uit op de administratie, maar ook op de locaties zelf.