Oogsten

Uit watMooi Wiki

Ga naar: menu , zoeken

terug naar overzicht

Afhankelijk van wat er wordt verbouwd, bijvoorbeeld Biologisch katoen, hennep of bamboe, of een dierlijk product als wol, (ook dat wordt 'geoogst'!) verschilt de techniek van oogsten natuurlijk. Een schaap wordt geschoren, terwijl katoen van de akker wordt gehaald.

Bij de planten als bamboe en hennep wordt de stof uiteindelijk gemaakt van de stengels. De hele plant moet dus worden geoogst, en wordt laag bij de grond afgesneden.Dit kan handmatig gebeuren, maar ook met machines. Allebei hebben hun voor- en nadelen. Als een plant handmatig geoogst wordt, kan per plant worden bekeken of hij wel echt rijp is, of beschadigd. Dit duurt natuurlijk wel een stuk langer dan wanneer je een machine gebruikt. Een ander nadeel van handmatig oogsten is dat de arbeiders soms niet een eerlijk loon krijgen, of extreem lange dagen moeten maken. Met machinaal oogsten heb je minder arbeiders nodig, maar die moeten wel met gevaarlijke machines werken. Daardoor kunnen de werkomstandigheden soms onveilig zijn.

http://www.landbouwfilmpjes.nl/mediadetails.php?key=f271132e4b533bf949d7

Katoen wordt anders geoogst: daarbij gaat het namelijk om de bolletjes katoen die bovenin de plant zitten, niet de stengels. Daarom wordt katoen vaak met de hand geplukt, zodat de plukker kan zien of de katoen er al klaar voor is. Maar dit duurt natuurlijk best lang, en het kan zijn dat katoenplukkers niet goed betaald krijgen en lang door moeten werken. Katoen kan ook worden geoogst met een machine, maar dan wordt de hele plant geoogst, stengel en al. Dit geeft later heel veel werk wanneer de katoenpluis van de rest moet worden gescheiden door een machine. Ook moet de hele akker dan opnieuw worden gezaaid en verbouwd.

Als het over wol gaat, gaat het 'oogsten' weer heel anders. Wol komt van een schaap, en wordt het liefste alleen geschoren rond de lente, als het weer warmer wordt en het schaap z'n dikke vacht niet meer nodig heeft. Helaas worden schapen ook wel geschoren wanneer de markt om meer wol vraagt, dat kan dus ook midden in de winter zijn! Jammergenoeg is er nog geen keurmerk voor verantwoorde wol die in de lente wordt geschoren, maar hopelijk komt dat snel! Ook wordt er dan hopelijk goed voor de schapen gezorgd, zodat ze niet te veel antibiotica binnen krijgen en lekker kunnen rondlopen in de wei!

Persoonlijke instellingen
watMooi