Elastan

Uit watMooi Wiki

Ga naar: menu , zoeken

Heb je een t-shirt dat stretcht? Of een stretchbroek? Dan zit er waarschijnlijk elastan in. Je kent het misschien ook wel onder de naam Spandex of Lycra. Er worden veel verschillende kledingstukken gemaakt met elastan, Spandex en Lycra, van een mee-rekkende jeans en panty's tot de beste zwem- en wielrenkleding.

synthetische vezel

Elastan is een synthetische vezel, wat betekent dat het door mensenhanden zelf gemaakt is. Het bestaat voornamelijk uit polyurethaan, dat je misschien wel kent als PUR (van het PUR-schuim). Het is ontzettend elastisch, vrij sterk en makkelijk wasbaar. Het wordt op twee manieren gebruikt: puur elastan-garen, of ingebouwd in een andere stof. Als het puur wordt gebruikt is dat vooral in panty's of zwemkleding. Als het wordt ingebouwd wordt er een lange, dunne draad elastan omwonden met bijvoorbeeld katoen. Zo zie de elastan niet, maar wordt het katoengaren toch elastisch. In deze vorm wordt het vaak gebruikt in jeans en t-shirts.

elastan vind je (bijna) overal

Elastan is een erg nuttige vezel, die veel wordt gebruikt, vaak zonder dat je het beseft. Ook is het zo ongeveer de enige vezel die gebruikt wordt om kleding elastischer te maken, dus elastan vermijden is nogal lastig. En dat is jammer, want het is helemaal geen milieuvriendelijke vezel. Het wordt gemaakt uit restproducten van petroleum, die weliswaar niet giftig zijn voor de drager, maar niet bepaald goed voor het milieu. Ook bij het maken van elastan komen veel chemicaliën kijken, die gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Gelukkig is er sinds kort ook een soort elastan gemaakt van bewerkte suiker, wat een stuk milieuvriendelijker is dan olie. Helaas wordt dit nog niet veel gebruikt, maar het is goed te weten dat er wel aan gewerkt wordt!

 wist je dat een stukje elastan tot wel 500 keer z'n eigen lengte kan worden uitgerekt, en het dan gewoon weer in dezelfde vorm terug komt?

bij watMooi

watMooi heeft niet veel invloed op het gebruik van elastan in de kleding die wordt verkocht. Omdat het zo veel gebruikt wordt is het lastig om geen kleding met elastan te kopen. Maar, nieuwe soorten elastan die duurzamer zijn worden natuurlijk toegejuicht, en de ontwikkelingen worden nauwlettend in de gaten gehouden

Persoonlijke instellingen
watMooi