Greenwashing
Duurzaam is in en dan willen alle bedrijven natuurlijk graag meedoen. Dat levert het gevaar op dat organisaties zichzelf beter voordoen dan ze zijn. Zo zijn er in Nederland bijvoorbeeld bedrijven die naar olie boren of kolencentrales bouwen en ons tegelijkertijd willen laten geloven dat ze enorm duurzaam en goed voor het milieu zijn.
Onterecht claimen dat een product of een organsiatie heel erg verantwoord of 'groen' is, wordt ook wel Greenwashing genoemd.
wat is onterecht?
Toch is het soms moeilijk te zeggen wanneer zo'n claim onterecht is. C&A is een interessant voorbeeld: je kunt sinds een tijdje kleding van biologisch katoen kopen bij C&A. De winkelketen let op de kleintjes en gebruikt in veel gevallen katoen wat maar net aan de minimale eisen voldoen; dan zit er bijvoorbeeld maar 5% biologisch katoen in een t-shirt dat voor de overige 95% bestaat uit gewoon katoen. Op de productie met biologisch katoen maar een fractie van het totaal aantal kilo's katoen dan C&A gebruikt.
Greenwashing! hoor ik je zeggen.
Maar er is natuurlijk ook een andere kant: C&A verkoopt heel erg veel kleding en was in 2010 de grootste verkoper van biologisch katoen in de wereld. Ze zijn daarmee heel erg belangrijk voor de boeren die biologisch katoen verbouwen en als voorbeeld voor de rest van de industrie.
iets is beter dan niets
watMooi probeert op een serieuze manier bezig te zijn met duurzaamheid. Bedrijven of organisaties die 'doen alsof' zorgen er voor dat mensen minder vertrouwen krijgen een duurzame producten en dat is erg jammer. Toch denken we dat in veel gevallen een stap in de juiste richting beter is dan helemaal geen stap.
zelf checken
Vragen is misschien wel de beste manier om er achter te komen hoe duurzaam iets is. Als je de kans krijgt: vraag waar iets vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. Op deze Wiki vind je achtergrond-informatie die je daar bij kan helpen. Bekijk bijvoorbeeld: