Melk en soya

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken

terug naar overzicht

Inhoud


Melk


Geschiedenis

Het maken van kleding van eiwitten uit melk is ontdekt door Duitsers aan het begin van de Eerste Wereld Oorlog. Omdat deze techniek te duur was, is hierin niet verder geïnvesteerd. Met de huidige ontwikkelingen in techniek en de schone kleding industrie, zien we dat het maken van kleding van melk weer wordt toegepast in vooral de duurdere en meer luxe kleding.


Van grondstof naar kleding

De melk wordt geskimd waarna de proteïne ervan wordt gescheiden en geconcentreerd tot een stroperige oplossing. Het caseïne eiwit wordt gebruikt voor het vervaardigen van de vezels. De oplossing wordt door een capillaire buis geperst en wordt met behulp van stoom gehard tot een stevige vezel dat kan worden gesponnen rond een spoel. Er is ongeveer 45 kilogram geskimde melk nodig voor 1,5 kilogram melkvezel. Dit maakt de productie erg kostbaar. Daar staat tegenover dat de stof zo zacht als zijde aanvoelt en een zeer luxueuze uitstraling heeft.


Soya

Geschiedenis

De beroemde autofabrikant Henry Ford heeft het maken van stoffen van de soyaboon uitgevonden en grootschalig in zijn autoindustrie toegepast. Hij droeg in 1940 het eerste kostuum gemaakt van de soyaboon.

Van grondstof naar kleding

Door de toepassing van een speciale snijtechniek kunnen overblijfselen van de soyaboon, tofu en soyamelk worden gesponnen met behulp van het zogenaamde wetspinning proces (zie figuur) tot vezels. Alle processen die worden toegepast zijn onschadelijk voor de natuur. Soybean Proteïn Fiber (SPF), is door zijn 16 aminozuren gezond en voedzaam voor de huid. Het heeft een goede vochtopname en ventilatie. Soya voelt zacht als cashmere, kreukt niet, is anti bacterieel en lichtgewicht.

Wetspin.gif