Genetische manipulatie

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken

Bij genetische manipulatie van gewassen worden de eigenschapen van planten - bijvoorbeeld van katoenplanten - aangepast. Dat gebeurt in laboratoria waar wetenschappers nieuwe eigenschappen (bijvoorbeld van andere planten) aan het DNA van een plant toevoegen of juist weghalen. Daarmee kunnen ze planten sneller laten groeien of sterker maken zodat ze minder water en minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben.

Laboratorium.jpg

Die planten uit het laboratorium worden vervolgens verkocht aan boeren die daardoor meer kunnen verdienen en daarbij minder schade toebrengen aan het milieu.

Deze aangepaste planten (genetically modified organisms of GMO's of GGO's) hebben veel voordelen en daarom zien veel mensen deze wetenschap als een goede zaak. Er zijn echter ook heel veel tegenstanders van het gebruik van GMO's. Dat komt vooral doordat er nog veel onbekend is over wat het effect is op langere termijn. Het milieu is een heel bijzonder evenwicht waarbij alles met elkaar in verband staat. Dat betekent ook dat een kleine wijziging onverwachte gevolgen kan hebben. Die gevolgen raken het milieu maar ook direct de mensen; door het eten of dragen van producten waarin GMO's worden gebruikt.

Katoen balletje.jpg
natuurlijk evenwicht

Er zijn nogal wat voorbeelden waar de mens zich bemoeide met de natuur en waar dat flink fout is gegaan. Planten die geen natuurlijke vijanden meer hebben, kunnen hele gebieden "overnemen". 

Bij genetische manipulatie gaan de wijzigingen nog veel sneller: ineens is er een nieuwe plant. En, als die plant er is, gaat die niet zo maar weg. Dat is een andere reden waarom er veel tegenstanders zijn van GMO: je kunt het niet controleren; zaadjes komen van de ene plantage in de andere terecht, dieren nemen sporen mee. Je kunt dus niet meer terug.

De meeste standaarden voor biologische landbouw (zoals GOTS en Soil Association) verbieden expliciet het gebruik van genetisch gemodificeerde planten. Als je dit label ziet, weet je dus zeker dat er geen GMO's zijn gebruikt.

bij watMooi

Bij watMooi denken we dat het verstoren van het evenwicht in de natuur gevaarlijk is. We zien dan ook liever geen GMO's in onze kleding. Veel kleding zijn gecertificeerd biologisch en bevatten dus geen GMO's.

Veel boeren, zeker in arme landen, hebben moeite hun hoofd boven water te houden en voor hun lijkt deze techniek een redding. We denken echter dat er betere manieren zijn om deze boeren te steunen. Bijvoorbeeld door ze via Fairtade afspraken een eerlijke vergoeding te geven voor hun producten. Uiteindelijk lijkt GMO toch vooral een westerse uitvinding om meer te produceren voor minder. Dat lijkt geen goede reden om de wereld in gevaar te brengen.