Schone Kleren Campagne

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken

De Schone Kleren Campagne zet zich in voor goede werkomstandigheden voor de arbeiders die onze kleding maken. Dit doen ze door het ondersteunen van bijvoorbeeld kledingmerken die graag willen zorgen dat hun kleding op

SKC logo.jpg

sociaal verantwoorde manier gemaakt wordt. Ook steunen ze vakbonden (die vaak verboden zijn) bij hun protesten tegen de fabrieksleiding of eigenaars als het toch mis gaat.

In de Schone Kleren Campagne zijn verschillende vakbonden, vrouwengroepen, consumenten-organisaties en andere organisaties vertegenwoordigd. In 11 andere Europese landen zijn er zulke initiatieven. Samen heten zij de Clean Clothes Campaign.

gaat voor goed goed

De Clean Clothes Campaign vormt een netwerk van wel 250 organisaties en groepen in Europese landen, maar ook de landen waar veel kleding vandaan komt zoals China en India. Zo hebben ze goed contact met de arbeiders zelf, want het gaat tenslotte om hen! Zij weten wat er fout gaat, en wat er moet verbeteren. Bovendien kan de Schone Kleren Campagne aan twee kanten helpen: zowel in de productielanden als bij de hoofdkantoren in Europa.

De Schone Kleren Campagne is heel praktisch ingesteld: actief arbeiders steunen, merken aanspreken op hun verantwoordelijkheid en campagnes om consumenten te informeren. In Nederland wordt er hard gewerkt aan het bewust maken van consumenten als jij, over de kleding die je koopt en wat daar misschien beter aan kan.

schone kleren

SKC ambassadeurs.jpg

Op de website van Schone Kleren Campagne[1] vind je veel informatie over de manier waarop kleding wordt gemaakt in andere landen en hoe het daar aan toe gaat voor de mensen die in de mode-industrie werken.

Als je het belangrijk vindt dat kleding onder goede omstandigheden wordt gemaakt, kijk dan of het merk is aangesloten bij Fair Wear Foundation of een andere organisatie die zich richt op eerlijke productie. En als je het niet weet; je kunt het altijd vragen!

niet altijd zwart of wit

De Schone Kleren Campagne doet belangrijk werk; duurzame mode bestaat niet zonder eerlijke en goede arbeidsomstandigheden. Let er wel op dat Schone Kleren Campagne behoorlijk kritisch is: zij willen graag dat alle puzzelstukjes kloppen. Dan lijkt het soms dat er helemaal niets goeds gebeurt in de mode en dat is gelukkig niet waar (en dat vindt Schone Kleren Campage ook).


<videoflash>c_YHfJmf9JM|600</videoflash>