Katoen in conversie

Uit watMooi Wiki
Ga naar: menu, zoeken

Een van de belangrijkste eigenschappen van biologisch katoen is dat er geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen of kunstmest wordt gebruikt. Katoen dat wordt verbouwd op land waar kort daarvoor niet-biologisch werd verbouwd bevat nog sporen van de oude chemicaliën. Die katoen is in veel opzichten beter dan gewone (conventionele) katoen, maar voldoen nog niet aan alle eisen voor biologisch katoen. Deze vorm van katoen wordt 'in conversie katoen' of 'transitiekatoen' (transition cotton) genoemd.

drie jaar wachten

Het duurt gemiddeld drie jaar voordat alle sporen van oude bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn verdwenen. Tot die tijd kan de katoen niet worden verkocht als gecertificeerd biologisch katoen (volgens de regels van bijvoorbeeld GOTS of Soil Association). Dat maakt het voor de boeren heel erg moeilijk om over te stappen: ze hebben drie jaar lang wel de nadelen (minder opbrengst, meer administratie) maar niet de voordelen (biologisch katoen levert meer geld op).

Deze katoen heeft een aparte status zodat boeren toch een hoger bedrag ontvangen voor hun katoen. Dat helpt om de overstap naar biologische katoen makkelijker en aantrekkelijker te maken.

in veel kleding

Omdat katoen in conversie al wel veel voordelen heeft (veel minder belasting van het milieu, minder waterverbruik) gebruiken sommige modemerken ook deze vorm van katoen; vaak in een mix met volledig biologisch en conversiekatoen. Dat moet dan wel worden vermeld.